Dijaspora

Aktivnosti “Ramazan 2020” u džematu Hidaje

U vremenu iskušenja pandemije zvana Korona aktivnosti “Ramazan 2020” u džematu Hidaje odvijaju se nesmetano. Kao i prethodnih godina mnogobrojne su aktivnosti koje su obogatile ovaj Ramazan, bez obzira na trenutnu situaciju.

Navest ćemo samo neke od njih: svakog petka u vrijeme džuma-namaza na stranici džemata postavi se džumanska poruka/hutba.

Svakog četvrtka i nedjelje, odnosno uoči petka i ponedjeljka, imami i muallimi realiziraju predavanja za džematlije putem platforme zoom. Svaki dan u 17 sati uči se Mukabela putem platforme zoom, kojoj mogu pristupiti svi članovi džemata, a uče je imami džemata Nusret-ef. Hodžić, Abdulvehab-ef. Vehabović, mujezin hadžija Mersim Telalović, muallimi mr.sc Damir-ef. Babajić, Emina Hodžić, kao i imami koji nisu u službi i bivši polaznici mekteba Hidaje. Mektepska nastava za deset grupa odvija se na jedan od načina online nastave.

Svake nedjelje od 13 sati uči se dječija Mukabela, što je jedan od vidova mektepske nastave, također putem platforme zoom, kojoj mogu pristupiti svi polaznici mekteba. Ovaj oblik nastave sadržava: učenje Kur’ana, čitanje hadisa, kur’anskih kazivanja, te čitanje dijela knjige “Vjerovjesnik Muhammed a.s.”. i još mnogobrojne aktivnosti kako na polju mekteba tako i na ostalim poljima.

Prema riječima koordinatora za mekteb u dzematu Hidaje mr.sc Damir-ef Babajića cilj je da se djeci približili Kur’an, da djeca razumiju šta uče, te da se druže s knjigama.

Danas u vremenu kada je knjiga slabo čitana želimo da tokom ramazanskog druženja zajednički čitamo knjigu o Poslaniku, odnosno dijelove knjige, te da proučimo što više sura iz Kur’ana. Ako samo jedno dijete promijeni svoje razmišljanje o Allahu, Kur’anu, životu, misija nas muallima je uspjela. Stoga smo odlučili da djeca uče Kur’an i da se druže sa Kur’anom, da to bude njihova ramazanska mukabela-istakao je Damir efendija.

Također, džematski odbor, immoteam i svi ostali timovi i akteri usmjereni su na rješavanje pitanja gradnje džamije.

Neka onda ovo bude naša poruka i poziv kako svim džematlijama, tako i svim dobrim i humanim ljudima, da se ugrade u trajno dobro zvano “Džamija džemata Hidaje”.

D.B.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button