
Sastojci:
tijesto:
350 g brašna
150 g krompira
50 g putera
1 kesica instant kvasca
150 ml mlijeka
1 kašičica šećera
2 žumanca
sol
nadjev:
200 g „Ovako“ Pilke Klasik
1 kašika milerama
1 bjelance
30 g parmezana
priprema:
Najprije skuhajte krompir, pa ga ispasirajte. U to dodajte brašno, instant kvasac, šećer, so, puter sobne temperature, žumanca i toplo mlijeko. Sve sastojke dobro izmiješajte, pa umijesite glatko tijesto. Kako bi piroške bile što izdašnije potrebno je da tijesto ostavite na toplom da se digne.
Pilka salamu isijecite na što manje kockice, pa je pomiješajte sa mileramom, bjelnacem i narendanim parmezanom.
Kada je tijesto nadošlo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravougao debljine oko 0,5 cm. Zatim, oštrim nožem napravite kocke od tijesta veličine 8×8 cm. Na sredinu svake kocke stavite veću kašiku nadjeva, pa ga zarolajte u pirošku, pazeći da na krajevim ne ostane rupa kroz koju bi izlazio nadjev. Drugo bjelance kratko ulupajte, pa s njim premažite svaku pirošku.
U dubljoj tavi zagrijte veću količinu ulja i piroške pržite dok ne postanu zlatno žute. Poslužite ih uz tartar sos, ili slatko-ljuti chili umak.
akos.ba