Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > AKOS organizovao Druge susrete bošnjačkih NVO

AKOS organizovao Druge susrete bošnjačkih NVO

Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS), uz podršku članica Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija (KBNVO), je organizirala Druge susrete bošnjačkih NVO održane 20. aprila 2014. godine u Begovom Hanu, općina Žepče.

Drugi susreti, održani u AKOS-ovom Edukativno-Rekreativnom Centru “Misbah”, organizirani su nakon nepune godine dana od Prvih susreta bošnjačkih NVO održanih u Srebrenici 27. aprila 2013. godine. Prve susrete je organizovalo srebreničko Udruženje “Prosvjetitelj” kada je okupljeno desetine nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Drugi susreti su polučili konkretne rezultate u radu Koordinacije potpisivanjem Platforme o saradnji između članica Koordinacije od strane 34 organizacije. Iako neformalna koalicija, Koordinacija je u proteklom periodu organizovala preko svojih članica nekoliko važnih događaja: Tribina u Tuzli “Čije grobnice se otkopavaju, Tomašica i druge” te dvije Narodne govornice u Sarajevu “Narodna govornica o Abu Hamzi” i “Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina”. Pored toga, Koordinacija je izdala nekoliko saopćenja za javnost o pitanjima značajnim za prava Bošnjaka i očuvanja njihovog cjelokupnog identiteta a posebno izdvajamo reagiranja o: februarskim protestima i uklanjanju riječi “genocid” sa spomen obilježja žrtvama genocida u Višegradu.

Drugim susretima je prisustvovalo 46 učesnika koji su predstavljali 34 nevladne organizacije. Program Susreta je ukratko bio fokusiran na izvještaj o dosadašnjem radu, prezentaciji i potpisivanju Platforme o saradnji te planovima za konkretno djelovanje kroz projekte za ovu godinu.

Uvezivanjem bošnjačkih NVO iz regija Krajina, Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i pojedinih opština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Koordinacija je postala jedina organizacija ovakvog karaktera koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon jučerašnjih susreta Koordinacija je dobila konkretnu podršku i legitimitet od strane 34 organizacija koje predstavlja i koordinira njihove aktivnosti čime je postala vrlo značajan faktor kod Bošnjaka u civilnom sektoru. Naše opredjeljenje je da sa riječi pređemo na djela te da zajedničkim radom doprinesemo očuvanju identiteta Bošnjaka i boljem životu svih građana Bosne i Hercegovine.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top