fbpx
Historija i tradicijaKultura i obrazovanjeU FokusuVijesti iz zemlje

Akos.ba na naučnoj konferenciji „Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća – Izazovi i odgovori”

Naučna konferencija u organizaciji Instituta za  islamsku tradiciju Bošnjaka okupila je veliki broj  intelektualaca i javnih djelatnika koji su prezentovali svoje veoma iscrpne radove. Cilj ove konferencije je bio da se javnost upozna sa metodama djelovanja devijantnih učenja u islamu koja nisu priznata od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku konferencije Dževada Šuško direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka  istakla je važnost ovakvih skupova koji promovišu bošnjačko tradicionalno islamsko naslijeđe. Također u kasnijem izlaganju Šuško je prezentirala aktivnosti ovog instituta u proteklom periodu kao i planirane projekte za narednu 2018. godinu.

Uvodne minute  skupa pripale su također i Omeru Faruku Alimciu direktoru TIKA-e Sarajevo, koja je bila partner konferencija, ali i zamjeniku reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu Smajiću.

O temi „Tumačenje islama u svijetu na razmeđu stoljeća“ govorio je Enes Karić, a Denis Bećirević je svoje istraživanje posvetio historijatu Islamske zajednice u periodu od 1945. – 1971. godine.

Među izlagačima bili su također Muharem Omerdić, Nedim Begović, Nusret Abdibegović, Mehmedalija Hadžić, Mustafa Cerić, Enes Ljevaković, Elvir Duranović, Fikret Karčić, Sumeja Ljevaković-Subašić, Osman Kozlić, Esnaf Begić,  Hikmet Karčić i Elvedin Subašić.

Posebno zanimljivo bilo je izlaganje Elvedina Subašića, novinara „Preporoda“ glasila Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je analizirao djelovanje medija u svrhu promovisanja islama, ali i nametanja stranih tumačenja vjere.

Konferenciji je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu pred velikim brojem zainteresiranih građana.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button