Kulinarstvo

Zdravi hamburger

Znate kako kažu, ono smo što jedemo, hajde zajedno da odlučimo da za početak, makar jedan dan u sedmici pripremamo za sebe i svoje ukućane zdravi obrok.

Kada se spomene hamburger prva asocijacija je junk food, nezdrava ishrana, visok kolesterol i masnoće, jer su nekako hamburgeri okosnica nezdrave hrane, ali uz malo umjeća moguće je pripremiti i zdravi hamburger. Znam da se sada pitate : postoji li uopće zdravi hamburger, postoji i te kako.

Smanjite unos nezdravih dodataka, umjesto kečapa ili majoneze, koristite ajvar ili pesto, povećajte udio salata, umjesto mljevenog mesa u kojem ne znate sta je sve samljeveno prednost dajte puretini, piletini ili teletini.

Evo našeg prijedloga za danas,a vi ga svakako možete obogatiti zdravim dodacima koje volite:
Potrebno:
• 1/2 kg mljevenog mesa
• začini po želji (biber, paprika, chili, kurkuma, bijeli luk, ružmarin, peršun)
• 1-2 velike kašike crnog ili kukuruznog brašna
• jaje
• crveni luk (količina po želji)
• 1-2 kašike mesnog temeljca

Priprema:
• Crveni i bijeli luk sitno isjeckajte i umiješajte sa mesom.
• Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte, pa formirajte pljeskavice.
• Možete ih peći u tosteru za senviče, tako da stavite malo maslinovog ulja i stavite pljeskavice da se peku. Usput na to dodajte nekoliko kolutova crvenog luka da se karameliziraju uz meso. Ako nemate toster, možete koristiti tavu, samo stisnite pljeskavicu, a isto dodajte kolutove luka.
• Koristite domaći crni hljeb da pripremite hamburger.
• Servirajte sa kolutovima karameliziranog luka, domaćim sos-paradajzom i svježim paradajzom ili nekom drugom salatom.

Prijatno! Akos.ba i dobrekalorije.ba

Dragi naši od danas svakog petka za vas, a u saradnji sa portalom dobrekalorije.ba donosimo Vam po jedan zdravi recept. Znate kako kažu, ono smo što jedemo, hajde zajedno da odlučimo da za početak, makar jedan dan u sedmici pripremamo za sebe i svoje ukućane zdravi obrok. Kada se spomene hamburger prva asocijacija je junk food, nezdrava ishrana, visok kolesterol i masnoće,jer su nekako hamburgeri okosnica nezdrave hrane, ali uz malo umjeća moguće je pripremiti i zdravi hamburger. Znam da se sada pitate : postoji li uopće zdravi hamburger, postoji i te kako.  Smanjite unos nezdravih dodataka, umjesto kecapa ili majoneze, koristite ajvar ili pesto, povećajte udio salata, umjesto mljevenog mesa u kojem ne znate sta je sve samljeveno prednost dajte puretini, piletini ili teletini. Evo našeg prijedloga za danas,a vi ga svakako možete obogatiti  zdravim dodatcima koje volite: Potrebno: • 1/2 kg mljevenog mesa • začini po želji (biber, paprika, chili, kurkuma, bijeli luk, ružmarin, peršun) • 1-2 velike kašike crnog ili kukuruznog brašna • jaje • crveni luk (količina po želji) • 1-2 kašike mesnog temeljca Priprema: • Crveni i bijeli luk sitno isjeckajte i umiješajte sa mesom. • Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte, pa formirajte pljeskavice. • Možete ih peći u tosteru za senviče, tako da stavite malo maslinovog ulja i stavite pljeskavice da se peku. Usput na to dodajte nekoliko kolutova crvenog luka da se karameliziraju uz meso. Ako nemate toster, možete koristiti tavu, samo stisnite pljeskavicu, a isto dodajte kolutove luka. • Koristite domaći crni hljeb da pripremite hamburger. • Servirajte sa kolutovima karameliziranog luka, domaćim sos-paradajzom i svježim paradajzom ili nekom drugom salatom.

Povezani članci