Islamske teme

Ako misliš da si kod mene jeftin, znaj da si kod Allaha skup

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, živio je beduin koji se zvao Zahir ibn Haram, a bio je slabašan i kržljav. Dolazio bi u Medinu i donosio određene poklone Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, davao bi njemu hurme i sl.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mnogo je volio Zahira, i govorio je: ”Zahir nama donosi iz pustinje ono što nam treba, a mi njega snabdijevamo iz grada onim što mu treba u pustinji.”

Jedanput je Zahir došao u Medinu i svratio do kuće Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali ga nije našao, pa je otišao na tržnicu da prodaje stvari i proizvode koje je donio. Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, saznao, otišao je na tržnicu i vidio je Zahira gdje prodaje svoju robu, pa mu je prišao i zagrlio ga s leđa. Zahir se na trenutak uspaničio i počeo je vikati: ”Pusti me, ko si ti?!”

A kad se okrenuo i prepoznao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije propustio priliku da prisloni leđa na prsa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, radi bereketa. Zatim je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, šaleći se sa Zahirom, rekao: ”Ko će kupiti ovog roba od mene?”

Zahir mu je rekao: ”Allahov Poslaniče, znači da me smatraš jeftinom i nepoželjnom ”robom”.”

Tada mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ali, ti si, Zahire, kod Allaha skup i dragocjen.” Ove Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi, obradovale su i razveselile Zahira.

Stoga, pazi kako se odnosiš prema muslimanima koji u tvojim očima izgledaju slabi i ”jeftini”, jer možda neugledni siromah kojem se nasmiješ kad ga vidiš i ukažeš mu poštovanje, podigne ruke i uputi dovu Allahu za tebe i tvoju porodicu, i ta dova bude uzrok tvog uspjeha i sreće u životu.

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button