Vijesti iz zemlje

Akcijom darivanja krvi nastavljena manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese”

Karađoz-begova medresa je nastavila sa realizacijom programa manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. U atriju ove škole održana je, 12. marta 2019. godine, maturantska akcija darivanja krvi, koju je podržao veliki broj maturanata i maturantica 374. generacije. Akcija je održana po 21. put u našoj školi.

Prije same akcije darivanja krvi održano je i predavanje u atriju Karađoz-begove medrese.Dr. Dženana Alihodžić govorila je o značaju darivanja tečnosti koja život znači. Istakla je da je bitno imati svijest o darivanju krvi, a kada se izgradi takva svijest, onda neće biti upitno hoće li biti dovoljno darivalaca tečnosti koja život znači.

Radost zbog pružene prilike da mogu darovati krv iskazali su i maturanti i maturantice, kazavši da su zahvalni Bogu što oni nekome mogu pomoći i spasiti nečiji život.

Maturant Mirnes Maksumić je istakao: “Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za nas, učenike Medrese, predstavlja posebno iskustvo i zadovoljstvo, jer na taj način učestvujemo u humanom činu, vodeći se motom – tvoje je samo ono što daš“.

Maturantica Esma Buharalija je rekla: “Ovo za mene predstavlja jedno od ljepših iskustava koje sam doživjela i svakako smatram da ko god je u mogućnosti treba da donira krv. Lijep je osjećaj kada znamo da na ovaj način možemo spasiti nečiji život.”

Akciju darivanja krvi podržali su profesori, odgajatelji Karađoz-begove medrese, kao i ostali uposleni, te predstavnici drugih institucija Islamske zajednice Grada Mostara. Među njima je bio i mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.  Mr. Maksumić je o tome kazao sljedeće:

„Odazvao sam se ovoj akciji iz više razloga. Prvi je da sam na ovaj način htio podržati ovu aktivnost Medrese i ovaj humani program naših maturanata, zatim kao diplomant Medrese imam emocije prema ovoj školi i instituciji iz kojih proizilazi obaveza podrške u svemu gdje se nešto može dati i uraditi,  a pored toga termin se uklopio da ponovo  mogu dati krv. Imam taj običaj, da ne baš tako redovno, ne svaka tri mjeseca, ali ipak odem u RMC ‘Dr. Safet Mujić’ i darujem svoju krv, te to smatram svojom građanskom dužnošću. Danas sam vidio veliki broj učenika i učenica koji su čekali zaista dugo na red da doniraju krv, to je nešto fascinantno, nešto obećavajuće, to govori o odgoju naših učenika i učenica, o njihovom ahlaku i spremnosti na žrtvovanje i hrabrost, jer mora se priznati, nije baš ugodno da vas dva puta ubodu, jednom za provjeru hemoglobina, a drugi put za samo doniranje krvi. Upućujem im sve pohvale i čestitke za to.Mi unutar Islamske zajednice mislim da moramo jedni druge maksimalno podržavati i trebamo se odazivati, ne samo na one programe na koje dobijemo pozivnicu ili budemo pozvani usmenim putem, nego i na ono na što nismo direktno pozvani, a za što saznamo i nekim drugim putem. Mislim da nam je to obaveza, pogotovo nas koji smo direktno i profesionalno vezani  za institucije Islamske zajednice u Mostaru.“

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button