Islamske temeNauka i tehnologijaU Fokusu

Abdest i medicina: Allahova mudžiza u stvaranju ušiju – pogled na aurikularnu terapiju

Uho predstavlja neku vrsu slike djeteta u majčinoj utrobi, glava je okrenuta nadolje, noge gore, a kičmeni stub predstavljen je u bridu ušne školjke.

Uho je mjesto u kome se sastaju svi kanali kojima protiče energija. Do sada se zna za više od dvjesto tačaka u uhu, koje se ne tiču samo sluha nego se tiču cijelog tijela. Kada neki unutarnji organi ili vanjski organi koji su daleko od uha trpe bol mogu se primijetiti vidljive promjene na određenim dijelovima uha.

Naime, javlja se bol i nakon najmanjeg pritiska na te dijelove uha, kao i promjene boje i izgleda.

Jedna od Allahovih, dž.š., mu‘džiza u stvaranju čovjeka jeste da možemo vidjeti dijelove njegovog tijela na ušnoj školjci. Uho predstavlja neku vrsu slike djeteta u majčinoj utrobi, glava je okrenuta nadolje, noge gore, a kičmeni stub predstavljen je u bridu ušne školjke. Jedan od prvih naučnika koji su otkrili ovo čudo vezano za uho jeste francuski ljekar Paul Noger, potkraj 1950. godine u Lyonu.

Tada je nastala teorija aurikularne kineske medicine. Ta terapija služi da se njome aktiviraju tačke na uhu koje reflektiraju pojedine organe i to putem lagahnog pritiska prstom, primjenom iglica za akupunkturu, lasera i električne struje. (Woodham, A. and Peter, D. (1997), Enciclopedia of Complementary Medicine, Dorling Kindersley)

Ako usporedimo ovaj način liječenja i uzimanje abdesta, vidjet ćemo da je sunet potrati vanjski i unutrašnji dio ušiju palcem i kažiprstom, što se smatra jednim od načina za uspostavljanje ravnoteže u svim organima (slika br.16).

 Nastavlja se, ako Bog da.

Odlomak iz knjige: 

DR. MADŽIDA AMIR “MUDŽIZE U STVARANJU ČOVJEKA – ALTERNATIVNA MEDICINA I ABDEST”

Preveli: Al-Ali Adelita i Nihad Omanović

Izdavač: Bookline, Sarajevo, 2008.
Tvrdi uvez; 80 strana; 20 cm

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button