Video recept: Priprema kolača Pustinjska oluja
Sastojci
7 jaja
14 kašika šećera
200 gr kokosovog brašna
250 gr margarina
100 gr čokolade za kuhanje
2 šlag kreme od vanilije
Priprema
1.
KORA
- Sedam bjelanaca pjenasto umutiti u posudi, zatim dodati sedam kašika šećera. Kada ste sve to dobro umutili, u smjesu dodajte 200 gr, kokosa te sjediniti. Dobivenu smjesu izliti u posudu za pečenje koju ste prethodno pouljili i peći na mlakoj temperaturi oko 15 min.
FIL
– U posudi staviti sedam žumanaca i sedam kašika šećera i dobro ih izmutiti. Zatim dodati margarin i dobro sjediniti.
– Čokoladu za kuhanje od 100 gr. Rastopiti (ja je topim sa 2/3 kašike ulja), zatim ohladiti i dodati prethodnoj smjesi i sve sjediniti.
KREMA
- Umutiti dvije šlag kreme od vanilije
– Kada se kora ohladi, na nju staviti cijeli fil, a preko fila kremu od vanilije. Kolač je najbolje odmah isjeći na kocke.
– Kolač staviti u frižider na 2/3 sata i onda je spreman za posluživanje.
Pripremu kolača pogledajte u našem videu:
Za Akos.ba: Adisa Omerbašić