Kutak za ženu

Krikovi na sabahu: Kad te na sabah probude tinejdžeri koji urlaju u susjednoj sobi… ???

Piše: Ammara Šabić-Langić

 

Kad te na sabah probude meleki – neprocjenjivo!
Kad te na sabah probudi budilica – dobro da postoji.
Kad te na sabah probude tinejdžeri koji urlaju u susjednoj sobi… – ???
Nakon što svi dođete do daha, i shvatite da se, ustvari, nije desilo ništa loše, i nakon što klanjate sabah, vrijeme je da donesete neke zaključke. Zbog čega su se svađali i tukli?

1.) Zato što su previše siti.
2.) Zato što su previše ugrijani.
3.) Zato što previše ne rade ništa što bi ih izmorilo i psihički, a ne samo fizički.
4.) Djeca s vam jako zdrava. Elhamdulillah.
5.) Djeca vam imaju previše predmeta od nebitne važnosti, oko kojih se svađaju.
6.) Djeca vam nemaju osjećaj odgovornosti za postupke, mjere u odnosu prema drugima, nesvjesna su granica lijepog ponašanja, autoritet je za njih misaona imenica.
7.) Djeca su vam shvatila da ste nemoćni.
8.) Zato što… u vašoj porodici vladaju narušeni odnosi, bilo da je sve previše pod kontrolom, ili je premalo pod kontrolom. Ključna riječ: Kontrola. Samokontorla je apstraktan pojam. Zašto imaju vas, ako ne da za njih mislite?
9.) Vaši tinejdžeri imaju previše, ili premalo razumijevanja s vaše strane.
10.) Mjerila i standardi vaših tinejdžera nisu dokazivanje sebe kroz uspjehe i postignuća u općeprihavaćenom dobru, nego kroz posjedovanje, konzumiranje, i monopol.

“To je moje” je normalno kod djece predškolske dobi. Kod adolescenta znači manjak samopoštovanja, manjak poštovanja, eventualnu srdžbu koju nosi prema nekom od članova porodice, manjak privatnosti i vlastitog prostora u mišljenju i dijalogu sa drugima. Agresija zbog “to je moje” je znak da je previše televizije i kompjuterskih igrica u životu vašeg tinejdžera. Upišite ga u neki sportski klub!

Ispravite me ako griješim.
Moja prijateljica je imala na kuhinjskim elementima “Kalru del Ponte”. Jedan žitak prutić. Nije ga koristila, jer je bilo dovoljno da pogleda prema njemu. Slažem se da se autoritet ne može nametnuti. Ali može disciplina. Bar do dvadesete. Ili? 

 

islamomponosna.blogspot.com

Povezani članci

Back to top button