Kulinarstvo
Ideje za doručak: Omlet s tunjevinom
Sastojci:
1 veća konzerva tunjevine
crveni luk
1 kašika sjeckanog lista peršuna
3 jaja
2 kašike putera
morska so
200 g čeri paradajza
30 ml maslinovog ulja
4 kriške hljeba
PRIPREMA 20 MIN.
- Luk očistite i isjecite
- U činiji umutite jaja sa malo morske soli, pa dodajte sjeckani luk i peršun te polako promješajte.
- U tavi srednje veličine rastopite puter i izlijte u njega polovinu smjese od jaja. Pecite na umjerenoj temperaturi dok donja korica blago ne porumeni.
- Tunjevinu ocjedite od suvišne masnoće pa polovinu rasporedite preko kajgane. Potom, jednu polovinu kajgane preklopite preko druge te kratko propržite s obje strane. Na isti način pripremite još jedan omlet.
- Čeri paradajz presecite napola, prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu.
- Omlete poslužite uz salatu od paradajza i hljeb.
Savjet: Sedmično je prema mišljenju stručnjaka dozvoljeno je konzumirati 8 jaja, a ukoliko imate povišen holesterol, smanjite unos na 4 žumanceta.- ideja za recept preuzeta sa bonitarecepti.com.
akos.ba