Studentski recepti – naš današnji prijedlog hrskavi chicken wrap
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Za 2 osobe
Sastojci:
- 2 veća pileća fileta
- 2 jaja
- 5 kašika brašna
- 2 šolje Cornflakesa
- 1 mala kašika soli
- 1 mala kašika papra
- 4 male tortilje
- 1 paradajz
- par listova zelene salate
- 150 grama Sirela Gouda sira
- 1 kašika začina za piletinu
- Papir za pečenje
Sastojci za umak:
- 1 velika kašika majoneze
- 200 g Dukat Brzo & Fino vrhnja 12% 200g
- 1 kašika Dukatela namaza s povrćem
- 1 Dukat čvrsti jogurt 180 g
- 1 mala kašika Vegete
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
ZA POČETAK:
Upalite pećnicu na 200 ℃ i pripremite tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Piletinu posušite ubrusom i uzduž je prerežite tako da dobijete malo deblje trakice. Svaku trakicu prerežite na 3 dijela tako da dobijete male kockice piletine. Pripremite tri duboka tanjura- pa u njih stavite redom u jedan tanjur brašno, u drugi jaja i u treći tanjur rukama razmrvljeni Cornflakes. Razmutite jaja i dodajte začine pa ponovno promiješajte. Očistite i operite salatu pa je potom posušite. Paradajz operite, posušite i narežite na tanke kolutiće. Sirela Gouda sir izrendajte ili izrežite na komadiće.
PRIPREMA:
- Korak:
Komadiće piletine uvaljajte prvo u brašno pa u začinjena jaja i na kraju u Cornflakes. Pripremljenu piletinu slažite u tepsiju i pecite na zagrijanoj pećnici 25 minuta.
- Korak:
Pripremite umak tako što ćete sve sastojke zajedno umiješati i ostaviti u frižider dok se piletina ne ispeče.
- Kada je piletina gotova izvadite je iz pećnice. Na tavi ili na kolu okrenite tortilju 10 sekunda s jedne pa s druge strane. Ugrijanu tortilju stavite na tanjur i duž sredine rasporedite zelenu salatu, paradajz, izrendani sir, pečenu piletinu i 3 žlice umaka. Donji dio tortilje preklopite pa tortilju zarolajte. Postupak ponovite sa ostale 3 tortilje.
Dobar tek!
akos.ba