Vijesti iz svijeta

Australija: Protest podrške muslimanima Arakana u Melbourneu

U australskom gradu Melbourneu danas su se okupili brojni građani te izrazili nezadovoljstvo povodom nasilja i napada mijanmarske vojske na Rohingya muslimane u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator okupljanja je Islamsko vijeće Victoria (ICV), a demonstranti različitih etničkih grupa su se okupili ispred gradske biblioteke u centru Melbournea, te osudili nasilje nad muslimanima Mijanmara.

Protestu su prisustvovali i Lider Stranke zelenih senator Richard Di Natale, zastupnica ispred Radničke partije Maria Vamvakinou, brojni političari, predstavnici nevaldinih organizcija, kao i brojni građani.

Sa okupljanja je poručeno kako Vlada Mijanmara treba hitno poduzeti korake kako bi se nasilje nad Rohingya muslimanima zaustavilo.

Senator Di Natale je u svom obraćanju istakao kako je u Mijanmaru veliki broj žrtava, bez obzira da li se radi o muškarcima, ženama, djeci ili starcima.

Naglasio je kako će njegova stranka u toku sedmice pitanje muslimana Arakana prenijeti i na dnevni red parlamenta.

Glasnogovornik Rohingya organizacije u Australiji Habiburahman za AA je kazao kako je zločin nad Rohingya muslimanima započet u junu 2012. godine.

“Ubijeno je više od 3.000 osoba. Porušeno više od 30.000 kuća u brojnim selima, a protjerano je oko 270.000 stanovinka. Vladine snage bez pravljenja ikakve razlike ubijaju i djecu i starce. Oni žele uništiti muslimane u Arakanu”, rekao je Habiburahman.

Tokom protesta koji je trajao oko dva sata, mogle su se čuti parole poput “Zaustavite ubijanje muslimana Arakana”, “Želimo pravdu”, “Spasite djecu”, te su nošeni transpraneti “Zustavite masovna uibjanja”, “Zaustavite genocid nad Rohingyama”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button