Vijesti iz zemlje

Bosanske vakufname iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke izložene u Galeriji Općine Novi Grad

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba „Bosanske vakufname“, koja predstavlja dio historijskih dokumenata važnih za proučavanje naše kulturne baštine, koja se čuvaju u fundusu Gazi Husrev-begove biblioteke Sarajevo. Moći će se pogledati do 28. juna, radnim danima od 9 do 16 sati.

Na izložbi se mogu vidjeti najznačajniji reprezentativni primjerci vakufnama Sarajeva, Hercegovine, Sjeveroistočne, Zapadne i Istočne Bosne, kao i vakufname žena u prošlosti i uvakufljenje knjiga.

Predstavljeni su najznačajniji vakifi i najznačajniji vakufi, koji su odigrali važnu ulogu u urbanom, privrednom, kulturno-prosvjetnom i infrastrukturnom aspektu našeg društva. Predstavljaju rodne listove, matične knjige naših gradova, kasaba i sela i sve ono što je bio privredni, kulturni, vjerski i obrazovni život u 400 godina prisustva osmanske uprave na našim prostorima.

Posjetioci će, između ostalog imati priliku vidjeti kopiju najstarije vakufname koja je nastala na području BiH Ishak-begovu vakufnamu, kao i najmlađu koja potiče iz 1877. godine, posljednje godine osmanske uprave u Bosni.

Vrlo važan segmen izložbe su i vakufname odabranih knjiga, uvakufljenih vakufnama, koje se odnose na vakufljenje pojedinačnih knjiga ili cijelokupne biblioteke.

Kako je kazao direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić, dio fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke predstavljen je građanima Novog Grada i Sarajeva, kao jedan svojevrsni bajramski poklon.

„Htjeli smo i na taj način dati na značaju činjenici da dolaskom Osmanske uprave na ove prostore nije stao kulturni život, kako smo mi stariji mogli učiti u udžbanicima, nego da je pojava vakufnama ustvari pojava Osmanske uprave na ovim prostorima, a sa njima je došao novi jezik, novo pismo i nova struktura grada kojom su ove vakufname utemeljivane“, kazao je.

Općinski načelnik Semir Efendić istaknuo je da najstarija kulturna institucija u Sarajevu i BiH – Gazi Husrev-begova biblioteka čuva izuteno vrijedno kulturno blago, prije svega rukopise, ali i druge kulturne sadržaje koje je važno predstaviti našem stanovništvu. Većina dokumenata su na arapskom, osmanskom i perzijskom jeziku i oni su nam danas dostupni.

U Galeriji Općine Novi Grad mogu se vidjeti i vakufname Ajvaz-begove, Husrev-begove, zatim osnivače nove Kasabe, Rudog, hercegovačke vakufname i druga umjetnička djela.

Gazi Husrev-begova biblioteka ove godine obilježava 480. godina postojanja i rada.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button