Halal status prehrambenih aditiva: Podjela, označavanje, zdravstveni apekti
- halal (dozvoljeni),
- haram (zabranjeni) i
- mešbuh (sumnjivi).
Aditivi su dodaci hrani. To su tvari poznate hemijske strukture, koje se samostalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak hrane i u pravilu su bez prehrambene vrijednosti. Dodaju se hrani za vrijeme proizvodnje, prerade, skladištenja, pakiranja ili transporta radi poboljšanja fizikalnih i senzorskih svojstava hrane. Pojedini aditivi ako se unose u organizam u količini koja premašuje dozvoljeni dnevni unos (ADI), mogu izazvati degenerativane promjene, alergijske reakcije, te povećati rizik za određene oblike raka i drugih bolesti…
Opširnije možete pročitati na web stranici Agencije za halal certificiranje koja djeluje u okviru Rijaseta IZ u BiH sa sjedištem u Tuzli:
Download: Halal status prehrambenih aditiva
Akos.bA
*M. Jašić, **A. Sakić, ***D. Šubarić i ****B. Muhamedbegović