U Fokusu

Halal status prehrambenih aditiva: Podjela, označavanje, zdravstveni apekti

"Jedite i pijte samo ne pretjerujte. On (Allah) ne voli one koji pretjeruju."  (Kur’an, El Araf , 31 )
 
"Ništa nije toksično i sve je toksično, u zavisnosti od količine u kojoj se upotrijebi." (Paracelzus)
 
U ovome radu su opisani aditivi i stepen njihove dozovljenosti po islamskim propisima. Stepen dozvoljenosti se određuje prema statusu aditiva koji može biti:
  • halal (dozvoljeni),
  • haram (zabranjeni) i
  • mešbuh (sumnjivi). 
Za upotrebu su dozvoljeni samo oni koji su halal, a haram i mešbuh nisu dozvoljeni.

Aditivi su dodaci hrani. To su tvari poznate hemijske strukture, koje se samostalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak hrane i u pravilu su bez prehrambene vrijednosti. Dodaju se hrani za vrijeme proizvodnje, prerade, skladištenja, pakiranja ili transporta radi poboljšanja fizikalnih i senzorskih svojstava hrane. Pojedini aditivi ako se unose u organizam u količini koja premašuje dozvoljeni dnevni unos (ADI), mogu izazvati degenerativane promjene, alergijske reakcije, te povećati rizik za određene oblike raka i drugih bolesti…

Opširnije možete pročitati na web stranici Agencije za halal certificiranje koja djeluje u okviru Rijaseta IZ u BiH sa sjedištem u Tuzli:

Download: Halal status prehrambenih aditiva

Akos.bA

 

 

 

*M. Jašić, **A. Sakić, ***D. Šubarić i ****B. Muhamedbegović

* Tehnološki fakultet Tuzla, Bosna i Hercegovina
** Agencija za certificiranje halal kvalitete Tuzla, Bosna i Hercegovina
*** Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Hrvatska
**** Ministarstvo prosvjete i kulture RS Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Povezani članci