Perutnina preporučuje iftar: Pileći file u slatko-kiselom umaku
Danas pripremamo piletinu u slatko-kiselom umaku.
Vrijeme pripreme:90 min
Zahtjevnost: lagano
Tip: glavna jela
Sastojci:
60 dg Perutnina pilećeg filea ili pilećeg karabatka bez kosti
5 kašika svjetlog soja sosa
1 jaje
0,5 dl mlijeka
brašno za paniranje
ulje za prženje
Umak:
10 dg luka
12 dg svježe zelene paprike
12 dg mrkve
1 manja konzerva kompota od ananasa (približno 15 dg)
1 kašika octa
2 kašike meda
so
mljeveni biber
Meso narežite na manje komade, posolite i pobiberite, dodajte soja sos i ostavite marinirati jedan sat. Pileće kocke umočite u mješavinu umućenog jajeta i mlijeka i uvaljajte u brašno. Zatim ih pržite u vrućem ulju i dobro ocijedite na papiru.
Pripremite i umak.
Na ulju prepržite nasjeckani luk, dodajte na kocke narezanu papriku, na kolutove narezanu mrkvu i kockice ananasa. Sve zajedno kratko prepržite, dok ananas ne ispusti sok. Dodajte pržene komade mesa, zalijte sokom od ananasa i dodajte ocat i med.
Kuhajte da se umak zgusne.
Poslužite s kuhanom rižom.
Više recepata potražite na :perutnina.ba