Janjetina u vlastitom sosu
Pod janjetinom podrazumijevamo meso životinje starosti između 3 mjeseca i godine dana. Ako kažemo mlada janjetina, tada se radi o životinji mlađoj od 3 mjeseca.
Kod odabira mesa valja znati da je janjetina svjetlo ružičaste boje, dok je meso starijih životinja tamno crvene boje. Masno tkivo mora biti bijele boje, a ne žute. Meso je nježne strukture i za razliku od mesa starijih životinja, nije prošarano masnoćom – mramorirano.
Na okus i miris mesa značajno utječe dob životinje, spol, godišnje doba i prehrana. Janjetina je najbolja kada dosegne težinu između 12 i 15 kg. Poznato je i da je ona janjetina koja se hranila aromatičnim biljem, te ona koja je pasla u blizini mora – najbolje kvalitete.
Za pripremu današnjeg recepta potrebno je:
Komadi janjetine (može biti i veći komad)
Crveni luk
Bijeli luk
Mrkva
Maslinovo ulje
Pekmez od šipka
So, kajenska paprika, biber, ružmarin (ili začini po vašoj želji)
Priprema:
Pripremite marinadu tako što pomiješate maslinovo ulje i pekmez u omjeru 3:1.
U avanu istucite kajensku papriku, biber i so (možete koristiti i mljevenu), pa dodajte ulju i pekmezu.
Promiješajte i premažite komade mesa. Ostavite da stoji 2-3 sata.
Dobro zagrijte maslinovo ulje (koje se koristi za kuhanje), na to stavite komade mesa i povrća, koje ste samo prepolovili, kao i grančicu ružmarina (ili sitni ružmarin) i pustite da se meso dobro zapeče s obje strane.
Onda počnite dodavati po malo vode i poklopite da se krčka na laganoj vatri.
Što se duže bude krčkalo na laganoj vatri, to će janjetina biti mekanija, minimalno sat vremena.
Izvadite komade mesa sa strane.
Povrće izgnječite viljuškom i ostavite još par minuta da krčka. Onda procijedite i vratite sos u istu posudu u kojoj se peklo. Ako je pregusto dodajte još malo vruće vode i pustite da se ukuha do željene gustoće. Ako je prerijetko samo pustite da se ukuha.
Sos servirajte pored komada mesa.
Izvor: Dobre kalorije