Kolumne i intervjui

Nakon pokušaja puča u Turskoj, logično je da se upitamo – zašto je FETO i dalje prisutan u BiH

U razgovoru z Faktor.ba Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je istako da mu je drago što je prvi u svijetu bio uz Tursku u noći pokušaja puča.

Iz razgovora za Faktor.ba izdvajamo odgovore na četiri pitanja koja su vezana za odnose BiH i Turske, odnosno o djelovanju Gulenovog pokreta Hizmet u BiH.

FAKTOR: Iz RS-a se Bošnjacima spočitava i „pretjerana“ povezanost sa Turskom. Koliko zaista Turska ima utjecaje na odnose u BiH?

IZETBEGOVIĆ: Turska je prijatelj Bosne i Hercegovine, ne samo Bošnjaka u njoj, i to se vidi iz svakog postupka turske države i rukovodstva. Turska podržava stabilnost BiH, naš evropski i reformski kurs, obnovu privrede. Njena finansijska i poslovna podrška, od kreditne linije, preko kvote mesa koje uvozi iz BiH, pa do investicija koje radi TIKA, nikada nije bila jednostrana. Ne vidim šta je pretjereno ili neprimjereno u tome da sa prijateljskom državom kao što je Turska jačamo odnose i saradnju od kojih svi u Bosni i Hercegovini imaju direktnu i konkretnu korist.

FAKTOR: Mnogima smeta i vaša bliskost sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Tobože, na djelu je „erdoganizacija“ BiH i vraćanje osmanske imperije na mala vrata na ove prostore. Šta je, prema Vašem mišljenju, stvarni cilj tih priča?

IZETBEGOVIĆ: Nek im smeta, i neka tvrde šta god hoće. Drago mi je što sam prvi u svijetu reagirao na pokušaj puča i snažno stao uz svoga prijatelja Erdogana, tursku državu i narod. Stvarni cilj tih priča je pasivizirati prijatelje ove zemlje i umanjiti utjecaj svega što stabilizira stanje u BiH. Napadi na Tursku i na moje prijateljstvo sa njenim predsjednikom samo su dio općeg napada na sve što podržava BiH, na međunarodnu zajednicu, na OHR, na približavanje BiH NATO savezu, na međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH itd.

FAKTOR: Dakle, Turska samo podržava BiH, bez bilo kakvih zahtjeva i uvjetovanja? Čak i kad je u pitanju sistem škola i firmi bliskih mreži Fetulaha Gulena?

IZETBEGOVIĆ: Da, Turska samo podržava BiH, bez ikakvih kontrazahtjeva. Kada su u pitanju obrazovne i druge institucije i pojedinci u BiH koji su povezani sa organizacijom Fetulaha Gulena, odavno smo upozoreni na opasnost koja može doći od njih. Nakon podmuklog pokušaja vojnog udara u Turskoj, logično je da se upitamo – zašto je FETO prisutan u BiH, zašto troši novac i vrijeme u ovoj zemlji? Šta su krajnji ciljevi? Nesebična, bratska briga za islam i za našu djecu? Zaista? Ova pitanja treba sebi da postavi država, ali prije svega roditelji. Pametnije je učiti na tuđim nego na vlastitim greškama.

FAKTOR: Jesu li Bošnjaci dovoljno politički i nacionalno samostalni i svjesni da mogu funkcionirati bez „patronata“ bilo koga sa strane, pa i Turske? I imaju li Bošnjaci kao narod pravo na prijatelje u svijetu?

IZETBEGOVIĆ: Bošnjaci su samostalni, osviješćeni i na svaki način dovoljno jaki da se iznesu sa unutarnjim problemima Bosne i Hercegovine. Iznijeli bi se s njima i prije četvrt vijeka da nije bilo političkih uplitanja i vojne intervencije susjednih zemalja, prije svega Srbije. Patronat nad BiH je odavno prestao, čak se može reći da međunarodni faktor koji je zadužen za mir u BiH nije dovoljno prisutan i energičan.

S druge strane, sve su prisutnije separatističke prijetnje iz RS-a kojima se Srbija suprostavlja mlako i dvosmisleno. Ne treba nam nikakav patronat, trebaju nam prijatelji koji će obaviti posao koji su preuzeli. Eventualni izostanak balansa koji daju zemlje garanti Dejtonskog mirovnog ugovora i prijateljske zemlje poput Turske, mogao bi ohrabriti političke avanturiste u RS-u da zaista krenu u separatističke avanture, a to bi i njih i sve nas sasvim sigurno nanovo odvelo u konflikte sa užasnim posljedicama.

FAKTOR: Jeste li upoznali Fetulaha Gulena?

IZETBEGOVIĆ: Ne, mada su neki zajednički prijatelji pokušavali osigurati naš susret prije desetak godina kada sam vjerovao u njegove plemenite namjere. Zatim sam i ja, kao i prijatelji iz Turske, prošao proces sumnje i sagledavanja, odnosno traženja odgovora na pitanja koja su se sama nametala – zašto Gulen ne živi u Turskoj, ako mu je tako stalo do Turske? Zašto nikad ne reagira na kršenja ljudskih prava, na nepravdu i nasilje nad muslimanima širom svijeta, naročito nasilje koje Izrael čini nad Palestincima, ako mu je tako stalo do muslimana u svijetu i ako je prijatelj islama? Zašto se pridružuje svakom ko napadne Erdogana, turskog lidera, ako je prijatelj Turske? Sumorne odgovore smo sve jasnije naslućivali, i konačno dobili 15. jula ove godine. Fetulah Gulen se pod agendom borbe za svjetlo islama i pomaganja sirotinji, zapravo borio za vlast i dominaciju. I činio je to pretvorno i munafički, podmuklo se uvlačeći u sistem, spreman na laž, veleizdaju i ubistva nevinih ljudi. Dakle, spreman na izdaju svih islamskih principa i svetinja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button