Enterijer

7 najčešćih grešaka pri osvjetljavanju enterijera

Osvjetljenje je jedan od najbitnijih aspekata u svakom enterijeru. Ono presudno utiče na atmosferu u prostoriji i čini je prijatnom, veselom, romantičnom ili tmurnom. Zato ovih 7 grešaka na koje upozoravaju svjetski stručnjaci za osvjetljenje i uređenje enterijera obavezno treba izbjegavati.

1. Imate samo jedan izvor svjetlosti

Ključ za dobru osvjetljenost prostorije je postavljanje više izvora svjetlosti na različitim visinama. “Ne oslanjajte se samo na jedan izvor svjetlosti. Kombinujte lustere, podne i stone lampe”, kaže Alen Tanskli i dodaje da “topla svjetlost posebno zbližava ljude i stvara intimnu atmosferu”.

2. Koristite prejako plafonsko osvjetljenje
“Nema ništa gore od prejakog svjetla zbog kog se osjećate kao na pozornici”, kaže Barkli Butera. On preporučuje korištenje potenciometara za svjetlo i mliječnih sijalica u svakoj prostoriji, uključujući i kupatilo. Revolucionarne štedljive sijalice su odličan primjer adekvatnih sijalica koje su posebno pogodne za kreiranje željenog ambijenta u enterijeru.

3. Ne razmišljate o broju vati
“Atmosfera je bitna. Ko još želi da objeduje pod prejakim svjetlom? Zato uvijek imajte u vidu da je 60 vati dovoljno za trpezariju”, kaže Barbara Beri, a uz to treba poštovati i osnovna pravila za osvjetljenje kuhinje.
“Jače svjetlo želite kada čitate, znači od 75 do 100 vati za dnevnu sobu. Lijepo je kada imate razne opcije, ali ako nemate potenciometar, koristite više osvetljenja od 40 do 100 vati jer tako osvjetljenje možete prilagoditi svakoj prilici“, nastavlja Beri.
“Za kupatilo je potrebno i plafonsko i zidno osvjetljenje. Plafonsko treba da bude do 75 vati, a zidno po 60 vati, i to na dvije strane. Najbolje je da osvjetljenje bude u nivou očiju, ne iznad, jer u tom slučaju stvara sjenu”, zaključuje Beri.
Pravilno izabranom i pozicioniranom rasvjetom u kupatilu stvara se upečatljiv izgled i opuštajuća atmosfera.

4. Pretjerujete sa ugradnim osvjetljenjem
“Koristite ugradne svetiljke sa mjerom, inače ćete pretvoriti vaš plafon u švajcarski sir”, upozorava Entoni Barata. Obavezno razmislite i o tome gdje postavljate takvo osvetljenje.
“Ograničite tu vrstu osvjetljenja na funkcionalne prostorije kao što su kupatilo i vešeraj, jer je takvo svjetlo suviše oštro i hladno za dnevni boravak”, kaže Timoti Korigan.

5. Zaboravljate na potenciometar
Osvjetljenje je sve. Ono kreira atmosferu, dramu i intrigu u prostoriji. Najlakši način da to postignete je sa potenciometrom. Zato uvijek treba koristiti prigušivače svjetlosti”, kaže Martin Lorens Bulard.

6. Postavljate prekidače na pogrešna mjesta
Ako ne znate gdje tačno treba postaviti prekidače, poslušajte šta kaže neko ko se tim svakodnevno bavi.
“Prekidače treba postavljati na 90 cm od poda i 5 do 10 cm od dovratka. Tako neće smetati slikama na zidu, a uvek će biti na dohvat ruke”, kaže Džil Šejfer.

7. Zapostavljate svoj ormar
Ne zaboravite da je i vašem ormaru potrebno svjetlo. Posebno ako spadate u grupu onih koji često neodlučno stoje ispred polica i tragaju za idealnom dnevnom kombinacijom.
“Jedno ugradno svjetlo bi sigurno pomoglo da razlikujete jedan par crnih pantalona od drugog”, savetuje Skot Mičam Vud. “Kao sekundarni izvor svetlosti, svjetiljke mogu da se postave u dovratak ugradnog ormara. Dok se oblačite svakog jutra, bitno je da možete da razlikujete odjeću sličnih boja i tekstura, pa je dobro osvjetljenje neophodno”, zaključuje Vud.

 kucastil

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button