Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Reis Kavazović: Protiv FETO biti će urađeno sve što je potrebno u pravnim okvirima

Reis Kavazović: Protiv FETO biti će urađeno sve što je potrebno u pravnim okvirima

Na pitanje o borbi protiv FETO-a, Kavazović je istakao kako, kao u svim dijelovima svijeta, FETO postoji i u Bosni i Hercegovini, naglasivši da će biti urađeno sve što je potrebno u pravnim okvirima  Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je na sastanku vjerskih poglavara u Ankari u utorak uputio čestitke turskom narodu na iskazanoj borbi i naporima kako bi zaštitili demokratiju tokom pokušaja državnog udara u toj zemlji, dodajući kako vjeruje da će turski narod iz, kako je rekao, ovog ispita izaći još snažniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje o borbi protiv FETO-a, Kavazović je istakao kako, kao u svim dijelovima svijeta, FETO postoji i u Bosni i Hercegovini, naglasivši da će protiv te organizacije biti urađeno sve što je potrebno u pravnim okvirima.

Inače, Kavazović je danas prisustvovao konsultacionom sastanku vjerskih predstavnika Islamskih zajednica zemalja Evrope i Azije u povodu 9. Skupa Vijeća vjerskih lidera Islamskih zajednica Evrope i Azije koji će se održati u novembru.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova Naim Trnava, koji je također prisustvovao sastanku, čestitao je turskom narodu na uspješno prebrođenoj krizi u kojoj su se našli.

Naglasio je da su građani Turske hrabro stali u odbranu, kako je kazao, glasova koje su dali na izborima kao i nezavisnosti svoje zemlje.

“Vjerujem da će Turska, kao jedna velika država, u kratkom roku prebroditi sve ove probleme”, rekao je Trnava, dodajući kako vjeruje da će Turska biti jedna od najuspješnijih i najrazvijenijih zemalja svijeta.

Sheikh-ul-Islam Allahshukur Pashazade, veliki muftija Azerbejdžana i Sjevernog Kavkaza, je u vezi s pokušajem puča u Turskoj kazao kako niko nema pravo nazivati muslimanima one koji su izazvali smrt nevinih ljudi.

“Ako je ova organizacija ustala protiv naroda oružjem i tenkovima, to nisu muslimani nego sotone”, rekao je Pashazade.

Ravil Gainutdin, predsjednik Vijeća muftija Rusije, je istakao kako je FETO namjeravao biti aktivan i u Rusiji ali, kako je kazao, intervencijom ruskih vlasti nisu uspjeli u tome.

Podsjetio je da su sve škole u Rusiji, koje pripadaju FETO-u, zatvorene još od 2010. godine.

“Škole FETO-a nisu ostale više nigdje. Rusija je ranije uočila ovu smutnju. Drago nam je da smo na putu istine zaštitili našu djecu”, kazao je predsjednik Vijeća muftija Rusije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top