Kulinarstvo

Napravite kolačiće od heljde sa samo 4 sastojka

Potrebno: • 2 šolje sitnijeg heljdinog brašna (integralnog)
• 100 g badema
• 150 g maslaca na sobnoj temperaturi
• 2-3 kašike vode

Priprema:
• Bademe sameljite i pomiješajte sa brašnom.
• Maslac isjeckajte na listiće i ubacite u brašno pa mijesite rukom da se počne formirati mrvičasta masa.
• Kada je maslac pomiješan sa brašnom, dodajte 2 kašike vode, pa mijesite tijesto da se počne formirati jednolična masa. Ako vam je i dalje previše mrvičasto dodajte još kašiku vode.
• Kada dobijete jednolično formirano tijesto, ostavite ga u frižider pola sata.
• Pripremite pleh obložen papirom za pečenje.
• Tijesto izvadite iz frižidera i razvijte oklagijom na jufku debljine 1/2 cm.
• Koristite kalupe po želji da izrežete kolačiće, a možete ih izrezivati i nožem. Ako koristite okruli kalup promjera 6 sm, dobićete 30 kolačića.
• Poredajte ih na papir za pečenja i pecite na 180 stepeni C dok ne počnu rumeniti po rubovima. Trebaće otprilike 20-25 minuta.

Savjeti:
• Ovi kolačići se mogu koristiti kao slani ili kao slatki. Ako želite slatke, pomiješajte 1/4 šolje kokosovog ulja, toliko gorkog kakaoa i toliko meda. Izmiješajte da se sjedini. Time premažite, pospite ukrasima po želji (kokosove ljuskice, bademi, lješnjaci, susam itd.). Ako želite slane, kao krekere, u tijesto dodajte prstohvat soli i služite kao podlogu za kanapee, kao krekere za razne umake itd.
• Pogodni su za bezglutensku ishranu, osim ako se heljda melje u mlinu gdje i ostale žitarice.
• Pogodni su za ishranu djece.

Akos.ba i dobrekalorije.ba

Povezani članci