Vijesti iz svijeta

Buduće hadžije pristižu u Mekku

Prema podacima saudijskih ureda, dnevno u prosjeku stiže 13.000 budućih hadžija

 Milioni osoba širom svijeta pristižu u Mekku, sveti grad svih muslimana kako bi obavili petu dužnost svih muslimana, hadždž, javlja Anadolu Agency (AA).

Ostalo je nekoliko dana do obavljanja samog hadždža, a Mekka postaje sve ispunjenija ljudima. Hadžije sa Balkana, ali i iz cijelog svijeta već nekoliko dana pristižu u Saudijsku Arabiju, a prema podacima saudijskih ureda, dnevno u prosjeku stiže 13.000 budućih hadžija.

Zbog sukoba i ratova na području Srednjeg i Bliskog istoka, sve hadžije ove godine u Saudijsku Arabiju i Mekku stižu izričito avionima, za razliku od prethodnih godina  kada su mogli putovati i autobusima.

Hadžije ne kriju svoju neopisivu sreću što su stigli na sveto tlo, odakle su krenuli prvi tokovi islama. Nakon što se smjeste u hotele, hadžije posjećuju Kabu, centralno svetilište islama i Svetu džamiju (Masjid al-Haram).

U svojim ihramima, buduće hadžije odlaze do Kabe gdje će uputiti svoje prve dove, molitve. Mnogi smatraju kako će dove koje se upute u trenutku, kada se prvi put ugleda Kaba, biti prihvaćene.

Muslimani koji se pet puta dnevno, prilikom dnevnih molitvi, namaza, okreću prema Kabi, sa suzama radosnicama upućuju svoje dove Bogu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button