Kolumne i intervjui

Hidžab nije samo pokrivanje glave

Sjećam se kada sam bila u ‘standardnom 3’, moja mama mi je objašnjavala zašto i kako žena treba da se oblači prema islamu.

Upitala sam je: “Mama, zašto ti nosiš tako široku i dugu odjeću?”

Odgovorila mi je: “Muslimanka treba da pokrije svoju glavu te da tijelo pokrije širokom odjećom”

 Zatim sam nastavila ispitivati:

“A mama zašto bih ja trebala pokriti glavu i tijelo?”

Mudro mi je dala svoj odgovor:

Pokazala mi je svoj tablet: “Vidiš li ovu narandžastu masku na mom tabletu? Šta misliš zašto sam stavila masku na tablet? “

Odgovorila sam: “Zato što je skup i ne želiš da ga polomiš i izgrebeš.

Na to ona je odgovorila

“Tačno tako. U islamu žena je vrijedna i dragocjena. Tako da samo osobe koje volimo i koje su bliske našim srcima imaju pravo da nas vide.  Zar se ti ne osjećaš specijalnom i posebnom?”

Kako sam odrastala sve sam se bolje oblačila.

Osjećala sam se sigurnom jer muškarci nisu gledali na mene. Kada sam na bini, ljudi su slušali šta ja pričam a nisu gledali kako se oblačim. Imam snage i hrabrosti da iskažem svoje vjerovanje. Osjećam se sigurno jer znam da odjeća koju nosim slijedi naredbe Allaha, dž.š.

U sebi sam osjećala da treba da dovim Allahu i da radim dobra djela.  Spriječila sam sebe od glupih izlazaka s muškarcima ili ostajanja vani do kasno.

Spustila sam pogled, a osjećala sam se slobodnom od toga da budem opsjednuta ljepotom ili uopće opsjednuta time šta će reći muškarac u mom okruženju. Postala sam slobodna od Barbie utjecaja koji je nametnut ženi a koji se konstantno promoviše u medijima.

Tada sam shvatila i ovaj ajet: 

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite(En-Nur: 31)

I doista nikada se nisam sigurnijom osjećala..

Za moje prijatelje feministe:
Hidžab nije vrsta prisile niti je surova naredba. Zapravo, hidžab te oslobađa od lažnog prihvatanja i uzdiže te na puno viši nivo, nivo ponosa. Hidžab nije samo pokriti svoju glavu i tijelo, nego je to zaštita od nemorala. Žene su u islamu dragocjene, prelijepe i vrijedne, zašto bismo onda degradirale sebe slijedeći glupa pravila ljepote medija i Zapada? Oslobodite sebe od tih gluposti.

Dođi, hajde da se vratimo islamu i saznamo šta je to pravo značenje hidžaba.

Doista nikad nisam bila slobodnija 🙂

 

Izvor: ismaweb.net

Prijevod za Akos.ba: Emina Suljević

 

Povezani članci

Back to top button