Kulinarstvo

Brza i jednostavna poslastica: Mramorni kuglof od pudinga

 

Sastojci:

ZA PUDING OD čOKOLADE:
 50 gr tamne čokolade
 1 jaje
 1 kesica pudinga sa ukusom čokolade
 500 ml mlijeka
 60 gr šećera
 3-4 kašičice praha za instant kafu 

ZA PUDING OD VANILIJE:
 2 kom jaja
 2 kesice pudinga sa ukusom vanilije
 1 l mlijeka

PO žELJI: malo narendane čokolade, slatke pavlake ili šlaga

Priprema:

Čokoladu isjeckajte ili je krupno narendajte. Bjelance čvrsto umutite mikserom i ostavite na stranu. Potom umutite žumance, dodajte šećer, prašak za puding sa ukusom čokolade i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da prokuha, dodajte masu sa pudingom i prah za kahvu, pa skuhajte puding, neprestno miješajući žicom da vam ne zagori. Kad je puding skuhan, dodajte umućeno bjelance i čokoladu.

Za puding od vanilije čvrsto umutite mikserom bjelanca. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte puding sa ukusom vanilije i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na peć da prokuha, pa sipajte umućenu masu, mjesajte žicom dok se ne zgusne, pa dodajte umćcena bjelanca.

Kalup za kuglof isperite hladnom vodom. Sipajte u kalup polovinu pudinga od vanilije, preko njega sipajte cijelu količinu pudinga od čokolade, nanesite ostatak pudinga od vanilije. Kroz puding prođite kašikom spiralnim pokretima, na taj način ćete dobiti mramorni izgled. Prekrijte ga providnom folijom i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Nakon što se ohladio istresite puding na odgovarajuću podlogu, po želji ga ukrasite narendanom čokoladom i poslužite ga uz slatku pavlaku ili šlag…
Umjesto čokolade u čokoladni puding možete dodati jednu kašiku kakaoa, a za krem od vanilije ja sam dodala i jednu kašiku brašna.

Izvor: coolinarika.com/recepti-torte-i-kolaci.blogspot.com

Obrada: Akos.bA

Povezani članci