Kulinarstvo

Domaći sladoled

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag, min. 30% masti)
  • 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mlijeka (cca 400 ml)
  • 1 kašičica prirodnog ekstrakta vanilije

(Opcionalno: komadići čokolade, voće, orašasti plodovi, karamel sos… za dodatni ukus)


Priprema:

  1. Umuti pavlaku mikserom dok ne dobiješ čvrst šlag.
  2. U posebnoj posudi pomiješaj kondenzovano mlijeko i vaniliju.
  3. Lagano dodaj umućenu pavlaku u smjesu s kondenzovanim mlijekom i miješaj špatulom dok se sve ne sjedini.
  4. Po želji ubaci dodatke (npr. komadiće čokolade ili voća).
  5. Prespi smjesu u plastičnu ili metalnu posudu s poklopcem.
  6. Zamrzni najmanje 6 sati, idealno preko noći.
  7. Prije serviranja, ostavi par minuta da omekša pa poslužuj kugle.

Ako želiš okus od čokolade, u osnovnu smjesu dodaj 2-3 kašike kakaa u prahu. Za voćni sladoled, ubaci pasirane jagode, maline ili borovnice.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button