Kulinarstvo

Zdrava večernja grickalica: Hrskave leblebije za miran san i dobar osjećaj

Ako ste jedan od onih koji uveče, poslije večere, često otvore kuhinjski ormarić tražeći nešto za “pregristi”, ali vas grize savjest zbog nezdravih izbora – imamo idealno rješenje za vas! Hrskave pečene leblebije su savršena “late night snack” opcija: lagana, ukusna i nutritivno bogata grickalica koja vas neće opteretiti prije spavanja.

Zašto baš leblebije?

Leblebije (ili slanutak) su odličan izvor biljnih proteina, vlakana i zdravih ugljikohidrata. Ne sadrže puno masti, a zahvaljujući vlaknima pružaju osjećaj sitosti, što pomaže da izbjegnemo nepotrebno prejedanje noću. Također, sadrže triptofan, aminokiselinu koja podržava proizvodnju serotonina – hormona dobrog raspoloženja, i melatonina – hormona sna.

Kako napraviti hrskave leblebije?

Sastojci:

  • 1 konzerva kuhanih leblebija (ili 200 g kuhanih, ocijeđenih leblebija)

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • So po ukusu

  • Začini po izboru: paprika, kurkuma, curry, biber, bijeli luk u prahu, čili…

Priprema:

  1. Dobro ocijedite i posušite leblebije – što su suše, to će biti hrskavije.

  2. Stavite ih u činiju, dodajte ulje i začine, pa sve dobro promiješajte.

  3. Rasporedite ih ravnomjerno na pleh obložen papirom za pečenje.

  4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, povremeno ih promiješajte da se ravnomjerno ispeku.

  5. Ohladite i uživajte!

Savjet plus:

Spremite veću količinu i čuvajte u staklenoj tegli kako biste uvijek imali zdravu grickalicu pri ruci.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button