Zdrava večernja grickalica: Hrskave leblebije za miran san i dobar osjećaj

Ako ste jedan od onih koji uveče, poslije večere, često otvore kuhinjski ormarić tražeći nešto za “pregristi”, ali vas grize savjest zbog nezdravih izbora – imamo idealno rješenje za vas! Hrskave pečene leblebije su savršena “late night snack” opcija: lagana, ukusna i nutritivno bogata grickalica koja vas neće opteretiti prije spavanja.
Zašto baš leblebije?
Leblebije (ili slanutak) su odličan izvor biljnih proteina, vlakana i zdravih ugljikohidrata. Ne sadrže puno masti, a zahvaljujući vlaknima pružaju osjećaj sitosti, što pomaže da izbjegnemo nepotrebno prejedanje noću. Također, sadrže triptofan, aminokiselinu koja podržava proizvodnju serotonina – hormona dobrog raspoloženja, i melatonina – hormona sna.
Kako napraviti hrskave leblebije?
Sastojci:
-
1 konzerva kuhanih leblebija (ili 200 g kuhanih, ocijeđenih leblebija)
-
1 kašika maslinovog ulja
-
So po ukusu
-
Začini po izboru: paprika, kurkuma, curry, biber, bijeli luk u prahu, čili…
Priprema:
-
Dobro ocijedite i posušite leblebije – što su suše, to će biti hrskavije.
-
Stavite ih u činiju, dodajte ulje i začine, pa sve dobro promiješajte.
-
Rasporedite ih ravnomjerno na pleh obložen papirom za pečenje.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, povremeno ih promiješajte da se ravnomjerno ispeku.
-
Ohladite i uživajte!
Savjet plus:
Spremite veću količinu i čuvajte u staklenoj tegli kako biste uvijek imali zdravu grickalicu pri ruci.
Akos.ba