Kulinarstvo

Čija će čorba biti, nego Begova

To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas rijetko ili nikako da ćete naći na turskoj sofri.

Begova čorba je tradicionalno, bosansko jelo, i jedno od omiljenih na trpezi većine stanovnika BiH.

To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas rijetko ili nikako da ćete naći na turskoj sofri.

Servira se kao predjelo, međutim, zbog svoje jačine mogla bi slobodno poslužiti i kao glavno jelo. Glavni sastojci ove čorbe su piletina i povrće poput korjenastog povrća: mrkve, celera, peršina i neizostavna bamija. Pored ovih sastojaka, dodaju se maslac, brašno, žumanjak, kajmak, lovorov list i standardni so i biber, kako bi dobili tu određenu gustinu i zasićenost…

Potrebno:

  • 300 g kokošijeg mesa
  • 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 20 g suhe bamije
  • 1 žumance
  • 50 gr kajmaka ili milerama
  • 1/2 limuna
  • 1 lovorov list
  • malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

akos.ba

Povezani članci