Kulinarstvo

Kokos torta

Kokos torta

Ova stara išarana knjigica sa receptima došla je sa mnom u Švedsku kao moj pomagač  i dugo me služi. Iako nisam baš puno recepata iz nje probala, ovaj kolač  jesam nebrojeno puta.

Potrebno za koru:

10 bjelanjaka

300 grama šećera

300 grama kokosovog brašna.

Potrebno za fil:

10 žumanjaka

200 grama šećera

200 grama maslaca

100 grama čokolade.

Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg sa šećerom I kokosom. Dobivenu masu sipati u podmazan pleh I ispeći koru. Ohlađenu presjeći na pola da bi se dobile dvije kore.

Za fil umutiti žumanjke sa šećerom I kuhati na pari. Dodati I čokoladu I kuhati sve skupa dok se dobro ne zgusne. Pustiti da se skroz ohladi, a potom dodati potpuno  umućen maslac. Ovim filom premazati kore I napraviti tortu.

Ja sam u ovom slučaju pekla  u velikom plehu od rerne i onda presjekla  na pola. Te polovine sam opet presjekla  i dobila četiri uske kore.  Sve zavisi od želje I kakav izgled više volite, ali važno je da je okus fantastičan! Probajte!!!

Amina Lemeš Gerzić

Za  Akos.ba pripremila: Zilha Ramić

 

Povezani članci