Video recept: Za ukusnu jabukovaču ne treba nam puno
/ JABUKOVAČA /
SASTOJCI:
500 gr. jufke;
1 kg. slatkih jabuka;
100 gr. šećera;
70 gr. prezle;
100 gr. suhih grožđica;
70 gr. sjeckanih oraha;
10 gr. cimeta u prahu;
ulje/puter za jufke.
Za zaljev:
500 ml. vode;
500 gr. šećera;
2 kriške limuna.
PRIPREMA:
Prvo se treba pripremiti zaljev. U šerpu staviti šećer, vodu i kriške limuna. Kuhati dok provri, držati na vatri još par minuta, zatim skinuti s vatre i ostaviti ga da se ohladi.
Ogulite i izirendajte jabuke. Ukoliko jabuke puste mnogo soka, iscijedite ga. Jabukama dodajte ostale sastojke: šećer, prezlu, grožđice, orahe i cimet. Sve lijepo sjedinite.
Koristit ćemo po dvije jufke za jabukovaču. Uzmite jednu jufku, nauljite je a zatim joj dodajte drugu koju ćete također nauljiti. U jedan kraj dodajte fil, smotajte i prebacite jufku u nauljen pleh. Kada ste to završili, namažite uljem i pecite jabukovaču 40tak minuta na 200 stepeni C. Kada je jabukovača pečena, dok je još topla, zalijte je hladnim zaljevom. Ostavite da odstoji par sati ili preko noći kako bi upila zaljev.
Poslužite i uživajte u kušanju 🙂
Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić