Nauka i tehnologija

Hurma – nauka skrivena u sunnetu

Datule su voće jedne vrste palminog drveta (Phoenix dactylifera), koje se najviše uzgaja na srednjem Istoku, sjeverne Afrike, centralne Afrike, južne Azije te sjeveroistočne Azije Postoji više od 40 vrsta ovog drveta samo u Saudijskoj Arabiji. U ovisnosti od vrste, mogu biti suhe, polusuhe i sočne.

Poslanik s.a.v.s je rekao: “Kada neko od vas posti, trebalo bi da prekine svoj post hurmom; ali ako ne nađe hurme, onda neka se iftari vodom, jer voda osvježava.”

Da li vi poslužujete hurme na vašoj sofri i da li se iftarite njima? Ako da, vi ste poput miliona muslimana širom svijeta koji su usvojili ovaj sunnet i uvrstili ga u tradiciju svojih ramazanskih sofri.

Hurme se ne povezuju samo s ramazanom. Ovo voće je favorit kod mnogih muslimana kada proslavljaju rođenje djeteta, tada stavljaju djelić hurme bebi u usta kako bi dobila osjećaj slatkoga. One su spomenute više od dvadeset puta u Kur’anu- uključujući I to da je rečeno kako će one biti Džennetska hrana, također su spomenute bezbroj puta u hadisima time dokazujući koliko su one bitna hrana među Arapima generacijama prvih muslimana. Onda da pogledamo, neke interesantne činjenice i tablice hranjljivosti o ovoj prirodnoj i nevjerovatno popularnoj slastici:

Datule su voće jedne vrste palminog drveta (Phoenix dactylifera), koje se najviše uzgaja na srednjem Istoku, sjeverne Afrike, centralne Afrike, južne Azije te sjeveroistočne Azije

Postoji više od 40 vrsta ovog drveta samo u Saudijskoj Arabiji. U ovisnosti od vrste, mogu biti suhe, polusuhe i sočne.

Hurme mogu stajati u skladištima godinama čak i decenijama bez da ih napadnu štetočine i bez da se pokvare.

U hurmama se nalazi visok procenat šećera, proteina i kada su svježe bogate su vitaminom C. Također sadrže potasijum, magnezijum, željezo, vlakna, te karbohidrate.

Lahko su probavljive, te su idealne kao brzi izvori energije I hranjljivosti.

Njime prekidajući post pomaže vašem tijelu da se glukoza u krvi vrati u normalne nivoe..

Konzumiranje hurme će ublažiti ili u potpunosti ukloniti osjećaj gladi, što će voditi sprečavanju prejedanja.
Hurme mogu biti korisne i u liječenju zatvora, dijareje te unutrašnjih poremećaja, te pomaže ozdravljenju srca. Također se smatra da pomažu izlječenju tumora unutrašnjih organa.

Hurme nisu samo za ljude; Arapi u Sahari su koristili hurme u ishrani kamila, konja i pasa.
 

Prijevod: Emina Suljević

Izvor: mojhidzab.com

Povezani članci

Back to top button