Iftarski meni: Pogača sa povrćem i sirom
Priprema 20 min
Kuhanje 1 h, 15 min
Serviranja 10 – 12 porcija
Sastojci:
500g brašna
60g pšeničnih mekinja, zobenih mekinja ili granola žitarica
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
125g mrkve, narendane
125g tikve, narendane
125g tikvica, narendanih
250g gauda sira, narendanog ili isječenog na kockice
60g maslaca na sobnoj temperaturi
80g šećera
2 jajeta
300g mladog sira
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. Podmažite i pobrašnite tepsiju.
U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke:
Dodajte povrće i 160g gauda sira. U drugoj zdjeli umutite maslac sa šećerom. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro muteći poslije svakog. Dodajte mladi sir i sipajte sve to u udubljenje suhih sastojaka, koji se nalaze u drugoj zdjeli. Miješajte viljuškom sve dok se smjesa ne sjedini.
Sve naspite u pripremljenu tepsiju, pospite Sirela gauda sirom po vrhu i pecite u rerni sat i 15 minuta.
akos.ba