KulinarstvoU Fokusu

Iftarski meni: Goveđi ragu sa krompirom

Priprema 20 min

Kuhanje 1 h 50 min

Serviranja 8 porcija

Sastojci:

1kg govedine bez kosti, izrezane na 4cm kocke

80g brašna

so i biber

3 kašike  maslaca

4 češnja bijelog luka, izgnječenog

2 glavice luka, nasjeckane

2 stabljike celera, nasjeckane

2 lista lovora

2 kašičice mljevenog kumina

1/2 kašičice mljevenog cimeta

1/2 kašičice mljevene paprike

375ml goveđeg temeljca

375ml  vrhnja za kuhanje

2 velika krompira

2 kašičice limunovog soka

svježi list peršuna

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. U zdjeli uvaljajte meso u polovinu pripremljenog brašna i pola kašičice soli.

U tavi istopite trećinu  maslaca i prepecite meso da dobije boju. Radite to u serijama po 2 komada mesa. Ako ima potrebe dodajte još  maslaca. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tave, smanjite temperaturu na srednje-nisku i dodajte ostatak maslaca. Zatim dodajte luk, bijeli luk, celer, listove lovora, kumin, cimet i mljevenu papriku pa dinstajte 3 minute.

Umiješajte ostatak brašna. Postupno dodajite goveđi temeljac i  vrhnje za kuhanje, pojačajte temperaturu i pustite da krčka. Vratite meso u tavu, sve izmiješajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu, poklopite je i pecite u zagrijanoj rerni 1 sat.

U međuvremenu, ogulite krompir i nasjecite ga na kocke veličine 2cm. Pola sata prije nego što je meso gotovo, dodajte krompir. Kada su i meso i krompir gotovi, skinite poklopac i pecite još 15 minuta. Izvadite listove lovora iz zdjele. Umiješajte limunov sok i po potrebi začinite solju.

Servirajte sa nasjeckanim listom peršuna.

 Savjet:

Ragu možete držati u frižideru i do dva dana pa ga podgrijati u rerni i zatim mu dodati malo limunovog soka.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button