Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Njeno visočanstvo – Kruška

Njeno visočanstvo – Kruška

Kruške spadaju u istu porodicu voća kao jabuke i dunje. U zavisnosti od vrste, kruške mogu biti žute, zelene, smeđe ili crvene i dobar su izvor vitamina C. Ovaj vitamin je moćno sredstvo u borbi protiv prehlade jer stimuliše bijela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a takođe i regeneriše vitamin E – snažan antioksidans. Konzumiranje ove voćke pomaže u prevenciji kardiovaskularnih i bolesti crijevnog trakta.

HRANLJIVO VOĆE

Kruška se preporučuje za ishranu dojenčadi kao glavni sastojak kašica. Ovo voće ima sposobnost da vrlo brzo utoli glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu energiju. Vitamini B iz kruške pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Ona je prirodan i brz izvor energije, a sadrži i značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera. Zahvaljujući velikom procentu kalijuma, kruška pomaže u sprečavanju pojave artritisa i reume, a folna kiselina koje ima u ovom voću neophodna je za dobar neuro-mišićni rad. Zahvaljujući kombinaciji vitamina koje sadrži, kruška blagotvorno djeluje na kožu kao krema protiv bora, a opskrbljena vitaminima A i B ona crpe svoje unutrašnje bogatstvo kako bi osigurala prirodne koristi koje su ljudskom organizmu potrebne. Beta-karoten i vitamin E savršeno se kombinuju sa vitaminom C koji se nalazi u kruški.

KRUŠKA KAO LIJEK

Kruška utiče na regulaciju inzulina i daje osećaj sitosti tokom dana. Prirodno reguliše visinu šećera u krvi, što je čini idealnom dijetetskom namirnicom. Preventivno djeluje na bolesti srca i krvnih sudova jer snižava nivo štetnog holesterola i pomaže pri apsorpciji žučne kiseline.Osim toga, sadrži i sorbitol,te je  korisna za jačanje zuba. Zbog velike količine kalcijuma koji se u njoj nalazi, kruška je voće koje se najviše preporučuje djeci i mladima.

(akos.ba/vakat.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top