DijasporaVijesti iz svijeta

94 godine organiziranog i institucionalnog rada i djelovanja IZ u Osijeku

– Ovih 94 godine svjedoče kontinuitetu organiziranog i institucionalnog rada i djelovanja Islamske zajednice u Osijeku što je, u vrijeme propitivanja historije, vrlo važno jer nudi snažan oslonac u našem radu – kazao je za Preporod.info Senad-ef. Hevešević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek, u povodu 94. godišnjice organiziranog rada i djelovanja ovog medžlisa.

Hevešević je podsjetio da je 13. decembra 1927. godine zajednica vjernika osnovala „Muslimansku bogoštovnu općinu u Osijeku“ koja je obuhvatila teritorij “imamskog ureda u Osijeku“.

– Tačan datum potvrđivanja donesenih pravila je 23. mart 1929. godine kada je pečatom Ulema Medžlisa potvrđeno da je reisu-l-ulema Čaušević vidio i potvrdio pravila Muslimanske bogoštovne općine u Osijeku. Muslimanska općina u Osijeku je od svog osnivanja krajem 1927. imala odbor – ispričao je.

Veliko iskustvo koje je formirano u radu ove nevelike zajednice može biti odličan zalog za budućnost, naglasio je Hevešević.

– Vrijednosti koje promoviramo i koje su promovirane svakako su usklađene s normama islamskog života, a šarolikost našeg džemata nam omogućava da svako iz svog kraja donese neki naglasak ili naviku u vjerskom životu i da se to, sve zajedno, u ovom multikulturalnom gradu ispolji na što ljepši način – istaknuo je.

Hevešević je govorio i o planovima za budućnost.

– Najviše smo zagledani u mogućnosti infrastrukturnog napredovanja koji bi omogućio da rad i djelovanje Islamske zajednice bude u skladu sa savremenim potrebama vjernica i vjernika, kao i u skladu s imidžom grada Osijeka kao sredine koja baštini tradiciju multikulturalnosti. Naš cilj je da, kroz infrastrukturni iskorak u obliku islamskog centra, potcrtamo doprinos vjernica i vjernika koji su dali ovom području u proteklom periodu i da osiguramo kvalitetan prostor za nastavak svih tih susreta međureligijske i međukulturalne prirode – rekao je Senad-ef. Hevešević, te je poručio da vjeruju i nadaju se da će 95. godina institucionalnog rada i djelovanja biti obilježena početkom građevinskih radova na tom “mjestu susreta”, kako nazivaju budući islamski centar.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button