Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kad bi istinski poznavao ljude, ne bi se njima žalio!

Kad bi istinski poznavao ljude, ne bi se njima žalio!

 Neki od časnih prethodnika vidio je čovjeka kako se zbog siromaštva i bijede jada drugom čovjeku, pa mu je rekao: „Tako mi Allaha Uzvišenog, samo si se požalio onome koji ti milost svoju ne može darovati i nikako ti pomoći. Žališ se stvorenju na Onoga Koji ti milost Svoju ukazuje.“

 

Čovjek se u svom neznanju drugim ljudima žali na Allaha Uzvišenog. To je stvarno nepoznavanje Onoga na koga se žali i onih kojima se žali, jer da insan stvarno i istinski poznaje svoga Gospodara, ne bi se na Njega žalio; a da istinski poznaje ljude ne bi se njima žalio.

O tome je pjesnik rekao: „Kada se čovjeku na nešto požališ, tada se onome koji milosti nema na Svemilosnog tužiš!“

Pravi vjernik koji je spoznao svog Gospodara žali se samo Allahu Svemoćnom. A najbolji je onaj vjernik koji se Allahu žali na sebe, a ne na druge ljude. On se žali Allahu Svemoćnom na svoje mahane koje izazivaju ljudske najezde protiv njega, pritom se ugledavši na slijedeće ajete:

Sreća koja ti se dogodi od Allaha je, a nesreću koja te zadesi sam si zaslužio…“ Kur’an, En-Nisa, 79.

„Zar – kad vas je snašla nevolja koju ste vi njima dvostruko nanijeli, možete reći: “Otkud sad ovo?!” Reci: “To je od vas samih!” Allah, zaista, sve može.“ Kur’an, Ali Imran, 165.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dakle, postoje tri vrste žalbi ili jadanja. Najpokuđenija vrsta jeste žaliti se ljudima na Allaha Uzvišenog, a najbolja i najpohvalnija jeste žaliti se Allahu Uzvišenom na samoga sebe. Između toga dvoga je žaljenje Allahu Uzvišenom na ljude.

Autor: Ibn Kajjim El-Dževzijje

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top