8 koraka do odličnog biskvita za torte i kolače
Sastojci:
• 75 g brašna
• 75 g gustina (škrobnog brašna)
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli
Priprema:
1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno usipajte šećer miješajući mikserom.
2. Miješajte dok se obim smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.
3. Prosijte brašno i gustin i polahko ga kroz sito usipajte u smjesu miješajući polahko drvenom kašikom i to pokretima od dna zdjele prema vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav zrak. Ne smijete brzo miješati niti lupati po tijestu.
4. Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu prečnika 24 cm.
5. Polahko istresite smjesu u kalup i pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate kašikom od rubove kalupa. Zrak mora ostati u smjesi.
6. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u peć prethodno zagrijanu na 180 °C. Pecite oko 40 minuta.
7. NE SMIJETE OTVARATI peć prvih 30 minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mehak i prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suha.
8. Bilo da preko biskvita stavljate kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore. Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.
namirnice.ba