Kulinarstvo

8 koraka do odličnog biskvita za torte i kolače

 Sastojci: 

• 75 g brašna 

• 75 g gustina (škrobnog brašna)

• 5 jaja

• 150 g šećera

• prstohvat soli

Priprema: 

1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno usipajte šećer miješajući mikserom.

2. Miješajte dok se obim smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.

3. Prosijte brašno i gustin i polahko ga kroz sito usipajte u smjesu miješajući polahko drvenom kašikom i to pokretima od dna zdjele prema vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav zrak. Ne smijete brzo miješati niti lupati po tijestu.

4. Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu prečnika 24 cm.

5. Polahko istresite smjesu u kalup i pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate kašikom od rubove kalupa. Zrak mora ostati u smjesi.

6. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u peć prethodno zagrijanu na 180 °C. Pecite oko 40 minuta.

7. NE SMIJETE OTVARATI peć prvih 30 minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mehak i prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suha.

8. Bilo da preko biskvita stavljate kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore. Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.

namirnice.ba

Povezani članci