Brak i porodica

6 savjeta za razgovor s djecom o novcu

Roditelji su dužni djecu pripremiti za donošenje finansijskih odluka u budućnosti. No, kada je pravo vrijeme za razgovor s djecom o novcu?

Kako s djecom razgovarati o novcu?

Roditelji su dužni djecu pripremiti za donošenje finansijskih odluka u budućnosti. No, kada je pravo vrijeme za razgovor s djecom o novcu?

Kimberly Palmer, financijska stručnjakinja smatra da za to nikad nije prerano. Također, daje 6 savjeta kako s djecom razgovarati o tome.

  1. Započnite razgovor o novcu dok su još mali

Palmer savjetuje da s djetetom da započnete razgovor u dobi od 2-3 godine, jer je važno da što ranije počnu shvaćati da ne mogu imati sve i da je potrebno odrediti prioritete. Ako im objasnite da svaki put kad žele neku igračku, vi ne možete samo otići i kupiti je, već morate razmišljati kako ćete novac potrošiti, oni će, na svoj način i u skladu sa svojim godinama shvatiti taj koncept.

  1. Pokažite im na nekom primjeru

Neka djeca vide kako plaćate račune ili kako kupujete stvari. Palmer je izdvojila jedan svoj loš primjer kad je na obiteljskom putovanju puštala mužu da on sve plaća. Kasnije je shvatila da tako šalje krivu poruku djeci, koja vide kako je samo otac zadužen za plaćanje.

  1. Iskoristite priliku za razgovor o novcu

S djecom možete svakodnevno razgovarati o tome, na primjer kad kupujete namirnice ili nešto što vam treba svakog dana. Ukoliko im objasnite kako su neke stvari skupe, više će pripaziti na njih, pa tako neće uništavati namještaj i slično.

  1. Uključite ih

Kad plaćate račune ili kupujete nešto online djeca mogu biti u vašoj prisutnosti, posebno ako kupujete nešto za njih. Možete im objašnjavati i kako postoji razlika u cijeni, što će im pomoći u kasnijoj dobi da postanu svjesniji izbora.

  1. Dajte im džeparac

Dajte djetetu džeparac i pitajte ga kakve planove ime, hoće li nešto kupiti ili će štedjeti novac. Na taj će način sam početi razmišljati kako odrediti svoje novce.

  1. Zajedno štedite novac

Stavljate novce u kasicu ili u neku posudu u kojoj ćete zajedno štedjeti novac. Kada dijete želi da mu nešto kupite, recite da može iskoristiti iz vaše štednje i želi li potrošiti novac koji zajedno štedite. Na taj ćete ga način potaknuti da počinje razmišljati o trošenju i štednji novaca.

womeninadria.com

Povezani članci

Back to top button