Književni kutak

6 razloga da čitate prije spavanja

Lutajući internetom naišla sam na zanimljiv i koristan tekst, “6 reasons why you should read before bed” i poželjela sam da ga sa engleskog prepričam za vas.

1.Bolje ćete spavati

Čitanje pomaže da se lakše zaspi tako što nam skreće misli sa dnevnih dešavanja, briga i problema. Pomaže nam da se izmestimo iz svakodnevice i lakše uronimo u svet snova.

  1. Pomaže u smanjivanju stresa

U jednom istraživanju su došli do zaključka da čitanje prije spavanja može da smanji stres do 68%!

Zapitala sam se- kako to čitanje smanjuje stres?

Nemam trenutno neko naučno zasnovano objašnjenje, ali iz iskustva znam koliko mi prija i koliko me opušta kada uz pomoć knjige zavirim u neki drugačiji, ljepši i mirniji svijet.

Podrazumjeva se, ali napisaću za svaki slučaj- to znači da je poželjno da vodite računa o izboru literature za pred spavanje. Neko uzbudljivo i napeto štivo vjerovatno vam neće smanjiti stres i pomoći da lakše i brže zaspite.

  1. Bićete mirniji

Ako umjesto gledanja TV-a prije spavanja ili sjedenja ispred računara/ gledanja u ekran telefona izaberete dobru, staromodnu knjigu od papira, primjetićete veliku razliku u smirenosti i brzini uspavljivanja, kao i u kvalitetu sna.

Našem mozgu je potrebno da se umiri da bismo zaspali, a to se teško postiže kada smo bombardovani informacijama i šarenilom raznih ekrana.

  1. Poboljšaće vam se koncentracija

Ako vrijeme prije spavanja provodite na društvenim mrežama, vaš mozak je izložen velikom broju informacija i stimulansa. Bez slika i video sadržaja, čitajući knjigu primorani ste da se fokusirate na jednu priču. Na taj način trenirate mozak da se umiri i stvarno koncentriše.

  1. Postaćete empatičniji

Empatija se razvija tako što učite da posmatrate svijet iz perpektive drugog, a čitanje pomaže u tome. Raznolikošću literature i redovnim čitanjem stičete sposobnost da priče posmatrate i doživljavate iz očiju drugih, a ne samo iz vašeg ugla.

  1. Postaćete kreativniji

“Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja.”

Albert Ajnštajn

Čitanje je trening za mozak, i što više čitate više ćete sagledavati stvari na načine drugačije od uobičajenih. To pomaže u lakšem i bržem rješavanju problema i prevazilaženju prepreka.

Povezana slikaKao i svaki trening, da biste imali koristi od ovog rituala potrebno je da ga primjenjujete redovno. I važno je da vodite računa o tome šta čitate.

Važno je da to bude nešto što vam prija, nešto što vas umiruje i njeguje.

jelenapantic.com

Povezani članci

Back to top button