Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > 6 razloga da čitate prije spavanja

6 razloga da čitate prije spavanja

Lutajući internetom naišla sam na zanimljiv i koristan tekst, “6 reasons why you should read before bed” i poželjela sam da ga sa engleskog prepričam za vas.

1.Bolje ćete spavati

Slikovni rezultat za books readČitanje pomaže da se lakše zaspi tako što nam skreće misli sa dnevnih dešavanja, briga i problema. Pomaže nam da se izmestimo iz svakodnevice i lakše uronimo u svet snova.

  1. Pomaže u smanjivanju stresa

U jednom istraživanju su došli do zaključka da čitanje prije spavanja može da smanji stres do 68%!

Zapitala sam se- kako to čitanje smanjuje stres?

Nemam trenutno neko naučno zasnovano objašnjenje, ali iz iskustva znam koliko mi prija i koliko me opušta kada uz pomoć knjige zavirim u neki drugačiji, ljepši i mirniji svijet.

Podrazumjeva se, ali napisaću za svaki slučaj- to znači da je poželjno da vodite računa o izboru literature za pred spavanje. Neko uzbudljivo i napeto štivo vjerovatno vam neće smanjiti stres i pomoći da lakše i brže zaspite.

  1. Bićete mirniji

Slikovni rezultat za books readAko umjesto gledanja TV-a prije spavanja ili sjedenja ispred računara/ gledanja u ekran telefona izaberete dobru, staromodnu knjigu od papira, primjetićete veliku razliku u smirenosti i brzini uspavljivanja, kao i u kvalitetu sna.

Našem mozgu je potrebno da se umiri da bismo zaspali, a to se teško postiže kada smo bombardovani informacijama i šarenilom raznih ekrana.

  1. Poboljšaće vam se koncentracija

Ako vrijeme prije spavanja provodite na društvenim mrežama, vaš mozak je izložen velikom broju informacija i stimulansa. Bez slika i video sadržaja, čitajući knjigu primorani ste da se fokusirate na jednu priču. Na taj način trenirate mozak da se umiri i stvarno koncentriše.

  1. Postaćete empatičniji

Empatija se razvija tako što učite da posmatrate svijet iz perpektive drugog, a čitanje pomaže u tome. Raznolikošću literature i redovnim čitanjem stičete sposobnost da priče posmatrate i doživljavate iz očiju drugih, a ne samo iz vašeg ugla.

  1. Postaćete kreativniji

“Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja.”

Albert Ajnštajn

Čitanje je trening za mozak, i što više čitate više ćete sagledavati stvari na načine drugačije od uobičajenih. To pomaže u lakšem i bržem rješavanju problema i prevazilaženju prepreka.

Povezana slikaKao i svaki trening, da biste imali koristi od ovog rituala potrebno je da ga primjenjujete redovno. I važno je da vodite računa o tome šta čitate.

Važno je da to bude nešto što vam prija, nešto što vas umiruje i njeguje.

jelenapantic.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com