Za djecu i omladinu

5 savjeta za sretan život

1. OBAVLJAJ NAMAZ 

Namaz omogućava čovjeku izravnu komunikaciju sa Bogom, povezuje i približava čovjeka njegovom Stvoritelju, te ga podsjeća na njegovu konačnost i povratak pred Gospodara. Namaz čovjeku služi kao štit, jer ga udaljava od loših misli i činjenja loših djela, te u njegovo srce unosi radost, zadovoljstvo i spokoj. Namaz je hrana i za dušu i za tijelo i prvi korak ka životu ispunjenom srećom. Allah dž.š. nam daje obećanje: “Postići će šta želi onaj koji se očisti i spomene ime Gospodara svoga pa molitvu obavi!” (Al-A’la – Svevišnji, 14-15).

2. BUDI STRPLJIV

Strpljenje i dova su najjače čovjekovo oružje. Strpljivost je najbolja ljudska osobina, koja je čovjeku potrebna kako u stanju iskušenja, tako i u blagostanju. Teško je izvagati koja je od pomenutih situacija teža za čovjeka. Da osaburi u teškoj situaciji, neimaštini, gubitku voljene osobe, bolesti; ili pak kada su mu sva ovodunjalučka iskušenja na dohvat ruke i kada su motivi za činjenje određenog djela jaki, a on se sustegne. U svakom slučaju čovjeku je neophodno da razvije ovu plemenitu osobinu kako bi kroz život koračao lakše i kako bi dostigao stanje sreće: “To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni” (Al-Fussilat – Objašnjenje, 35)

3. BUDI ZADOVOLJAN SA ONIM ŠTO IMAŠ I IMATI ĆEŠ SVE ŠTO ŽELIŠ

Neizostavna osobina koja vodi sretnom životu jeste i zadovoljstvo sa onim što imamo. Toliko blagodati posjedujemo, a pridajemo im jako malu vrijednost. Naša zemlja obiluje čistom vodom, čistim zemljištem i mnogim prirodnim resursima. U trci za egzistencijom, čovjek postaje nezahvalan i srdit kada ne može imati nešto što je zamislio, i jedino što vrednuje jesu materijalna dobra. Prema zdravlju, sredini u kojoj živi, roditeljima, supružniku, djeci, ljudima oko sebe nemaran je, kao da smatra da je to nešto što se podrazumijeva i da će tu blagodat uvijek posjedovati. Prevelika težnja za materijalnim dobrima uzrok je nezadovoljstva i nezahvalnosti. Ni gomila zlata ne može nahraniti neispunjeno srce i praznu dušu. Osvrnimo se i pokušajmo izbrojati sve što nam je dato. I onda se zapitajmo čime smo sve te blagodati zaslužili. Na taj način ćemo prestati robovati nezasitim prohtjevima, poredati prioritete, te biti zadovoljni i zahvalni našem Gospodaru: “Ako vi budete nezahvalni, pa Allah od vas ne zavisi, ali On nije zadovoljan ako su robovi Njegovi nezahvalni, a zadovoljan je s vama ako budete zahvalni” (Az-Zumar-Skupovi, 7.)

4. NE DOZVOLI BRIGAMA DA TE OBUZMU

Šejtan se često poigrava sa ljudima plašeći ih svime i svačim, unoseći u njihova srca nemir i napetost, kako bi nas brigom za sutrašnjicom odveo od života u sadašnjem trenutku, i kako bi nas spriječio da živeći svaki dan kao da nam je posljednji postanemo što bolji vjernici. Svi ti strahovi dovode do neproduktivnosti, tromosti, depresije, nezadovoljstva, škrtosti, nezahvalnosti, a brige nad svim i svačim neprestano se množe. Čovjek mora postati svjestan da je sve što mu se desilo ili se dešava Allahova odredba, da ga to stanje nije moglo zaobići, osaburiti i razmisliti šta je najbolje što može uraditi u tom trenutku iskušenja. Briga nikome nije donijela nikakvo dobro. Čovjek preopterećen brigama nije u stanju trezveno razmišljati. Koliko smo samo vremena protračili očekujući i analizirajući situacije koje smo očekivali, a koje se nisu dogodile. Živeći svaki dan, svaki sa kao da nam je posljednji, od sebe ćemo dati maksimum i znati da ne postoji šansa da nas naš Gospodar ne nagradi za ono što radimo, da nam on uvijek daje ono što je najbolje za nas iako to možda nije ono što smo mi zamislili, jer mi ne znamo, a Allah zna: “Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi, To je Allahu zaista lahko da ne biste tugovali za onim što vam je promaklo, a i da se ne bi previše radovali onome što vam On da. Allah ne voli nikakve razmetljivce, hvalisavce.” (Al-Hadid-Gvožđe, 22-23)

5. POMAŽI LJUDIMA OKO SEBE

Pomaganjem drugima mi pomažemo sebi. Osjećaji koji nastaju spoznajom da smo pomogli nekome donose duševni mir, ispunjenost, svrsishodnost. Ukoliko pomažemo nekome sa čistim nijetom i bez želje za zahvalom i uzvraćanjem, već to radimo isključivo radi Allahovog zadovoljstva taj postupak će garantovano rezultirati osjećajem sreće i zadovoljstva. Vjerniku je dužnost da bude od koristi drugima, te da ih pomogne u skladu sa svojim mogućnostima. Sa svakim insanom smo dužni lijepo i blago postupati, ne obazirući se na zlobu koju neki ljudi posjeduju i na spletke kojima se služe. Svi mi ćemo biti pitani samo za svoja djela i jedina nam je dužnost da o njima vodimo brigu. Uzvišeni Allah u Qur’an-u kaže: “Onaj koji bude imetka svog darivao, da bi se očistio, ne smatrajući pritom da mu je iko dužan blagodat kakvu ili nadoknadu, već samo radi lica Gospodara svog Svevišnjeg, i taj će, zbilja, zadovoljan biti!” (Al-Layl-Noć, 18-21.)

Piše: Alma Kazić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button