Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > 5 razloga zašto je moderno roditeljstvo u krizi – priča jedne britanske dadilje

5 razloga zašto je moderno roditeljstvo u krizi – priča jedne britanske dadilje

Ja sam općenito optimistična osoba. Težim tome da vjerujem da će se sve riješiti na bolje ukoliko nema nekih velikih kontradiktornih dokaza koji će dovesti do suprotnog, a svako ko me poznaje reći će da nisam osoba koja je sklona dramatizovanju. Zato vam kažem da je modern roditeljstvo u krizi, nadam se da ćete me slušati pažljivo, veoma pažljivo. Radila sam s djecom i s njihovim roditeljima tokom 20 godina na dva kontinenta, te sam vidjela neke zabrinjavajuće stvari koje su svojevrstni alarm. Evo nekih od najbitnijih i najvećih alarma koje ja vidim:

1.Strah od naše djece

Ja mislim da mi imamo ono što se kaže poslušnost djetetu: Ako majka napravi vruće mlijeko u plavoj flašici a dijete kaže hoće u roza flašici tada sjedim i gledam kako će majka reagovati. Najčešće majčino lice poblijedi i odmah se da u trk da promijeni flašicu prije nego se dijete da u plač. GREŠKA! Od čega se to bojiš majko? Ko je tu glavni? Pusti neka plače, a ti se udalji da ne slušaš. Ali Allaha ti nemoj praviti sebi dodatnog posla kako bi udovoljila bebi- I čak šta više razmisli o lekciji kojoj je učiš kada joj udovoljiš na svaki njen prohtjev.

2.Podignuta tolerancija

Kada dijete pravi nestašluke, bez obzira da li je to javno mjesto ili vaš dom, roditelj odmah uzima dijete u naručje i govori: “Tako je s djecom” Ja vas uvjeravam da ne mora biti tako. Djeca su sposobna za mnogo više nego što to roditelji od njih očekuju, bilo da je u pitanju ponašanje, poštovanje roditelja, velikodušnost ili samo-kontrola. Ne mislite da vaše dijete može sjediti sve vrijeme tokom večere u nekom restoranu? To je besmisleno. Ne mislite da vaše dijete može očistiti sto nakon večere bez da mu se to kaže? Jedini razlog zbog kojeg tako mislite je zbog toga što im niste pokazali kako i jer to niste od njih očekivali. Tako je jednostavno. Spustite nivo tolerancije i vidjet ćete da će vaše dijete početi da izvršava sve ono što se od njega očekuje.

3. Izgubili smo se

Bilo je uobičajeno da vozači autobusa, učitelji, radnici u trgovinama i drugi roditelji “uskoče ” u ulogu roditelja, kada sami djetetovi roditelji nisu prisutni, I svi su imali isti cilj a to je da odgoje pristojno i odgojeno dijete, bio to dječak ili djevojčica. Ovo je bio način podrške. Sada kada neko ovako reaguje na vaše dijete vi postanete uzrujani. Oni žele da njihovo dijete bude perfektno, te jako često ne prihvataju prigovore učitelja i učiteljica i drugih odgajatelja kada im se kaže da njihovo dijete nije ono kakvim ga predstavljaju. Oni će radije ući kod učitelja i učiteljice u sobu i raspravljati s njima umjesto da disciplinuju svoje dijete. Ako dijete plače sve oči će biti na majci. Umjesto te reakcije trebalo bi da je podrže jer to znači da ona svom djetetu nije udovoljila u nečemu i to je pohvalno. Roditelji bi mu trebali reći “Odličan posao, znamo koliko je postavljanje limita teško!”

 

4. Oslanjanje na kratice

Mislim da je divno kada roditelji imaju sve vrste tehnologije koja im pomaže u skraćivanju vremena kod čekanja na aerodromima Ili kada se čekaju dugi redovi kod doktora. Jednako je divno kada znamo da naše namirnice možemo naručiti online, te podgrijati zdravu hranu jednim pritiskom na dugme. Roditelji su zauzeti više nego ikad, te traže sve načine da obaveze završe što prije. Ali kratice mogu biti klizavo tlo. Kada vidite kako je divno kada se vaše dijete zabavlja sa Cayou-om na vašem letu, nemojte mu to davati i u restoranima. Dijete mora naučiti biti strpljivo. Moraju naučiti da se zabave i bez tih stvari. Moraju naučiti da hrana neće uvijek biti vruća te bi bilo idealno da vam pomognu u tome. Djeca moraju naučiti da se kontrolišu a ne da ih vi cupkate kada su nervozni. Maleni moraju naučiti da sami ustanu nakon pada, te da ih neče uvijek otac i majka dizati kada padnu. Pokažite djeci načine kako da budu korisni, a da i dalje imaju korist od toga kada nešto urade ispravno i polako. 

5. Roditelji stavljaju potrebe djece ispred svojih potreba 

 

Prirodno, roditelji su navikli da vode računa o svojoj djeci prvo, i to je dobra stvar evolucije! Ja sam advokat kada je ovo u pitanju, smatram da roditelji treba da zajedno sa svojom djecom sastave rasporede tako da dječije obaveze završe prije svega. Ali roditelji su to shvatili preozbiljno danas, jer se u potpunosti predaju djeci tako da žrtvuju svoje mentalno i fizičko zdravlje zbog njih. Tako često vidimo mame koje ustaju opentovano iz kreveta kako bi ispunile želju svoje djece. Ili vidimo očeve koji ostavljaju sve što trenutno rade te trče kroz zološki vrt kako bi donijeli svojoj kćeri vodu jer je žedna. Nema ništa loše u tome ako ne odete još jednom po čašu vode ili soka za njih u toku noći. Ili nema ništa loše u tome da kada kćerka kaže u zološkom vrtu da je žedna da joj se kaže da sačeka novu česmu s vodom do koje će doći kroz nekoliko minuta. Nema ništa loše u tome da se koristi riječ : “NE” s vremena na vrijeme, te nema ništa loše u tome da kažete djetetu da se zabavi na par minuta jer morate u toalet ili da želite da pročitate časopis. 

Bojim se da ako ne krenemo s ispravljanjem ovih 5 problema roditeljskih grešaka, i to uskoro, djeca koju odgajamo postat će sebična, nestrpljiva i odvratna u budućnosti. I to sve neće biti njihova nego naša krivica. Mi ih nismo naučili ničemu drugome, jer od njih nikad nismo više očekivali. Nikada nismo željeli da se osjete neugodno, te smo postali nespremni za to. Zato molim vas, roditelji od Londona do Los Angelesa i širom svijeta, tražite više. Očekujte više, podijelite vaše poteškoće. Dajte manje. I pobrinite se da vaša djeca ovo razumiju, te ih pripremite za ono što će im trebati za uspješan život. 

 

Izvor: huffingtonpost.com

Za Akos.bA prevela: Emina Suljević
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top