Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > 5 ljekovitih biljaka koje treba da imate u svom domu

5 ljekovitih biljaka koje treba da imate u svom domu

Određene vrste sobnog bilja imaju sposobnost prečišćavanja vazduha u vašem domu, a mogu vam ponuditi i niz zdravstvenih pogodnosti.Slijedećih pet vrsta svakako biste trebali imati u svom domu.

LAVANDA UBLAŽAVA STRES

Lavanda se koristi kao sedativ za ublažavanje stresa i napetosti. Jednostavno, sušenu lavandu dodajte u kupku, kao vid aromaterapije, kako biste se opustili. Takođe, možete dodati kašičicu lišća i cvijeća od lavande u ključalu vodu kako biste napravili opuštajući čaj. Istraživanja pokazuju da aroma lavande snižava visok krvni pritisak te dovodi ljude u parasimpatičko stanje koje je zapravo opušteno stanje.

KUĆNA PAPRAT PROČIŠĆAVA VAZDUH

Sobno bilje, poput kućne paprati, može pročistiti vazduh u domu štiteći ukućane od štetnog uticaja toksina. Zagađivači koji se najčešće nalaze u zatvorenom prostoru su azbest, pesticidi, deterdženti, duhanski dim i plijesni. Kako biste efikasno pročistili vazduh, u prostoriju “ubacite” dvije do tri saksije kućne paprati. Biljke moraju biti odmaknute jedna od druge, kako bi mogle da “dišu”.

ALOE VERA SMANJUJE BOL I OTOK

Ona sadrži različita jedinjenja koja ublažavaju bol, upale, otok, crvenilo i svrabež. Potrebno je samo da prerežete list aloe vere i da njen gel utrljajte na bolno mjesto. On ubrzava zacjeljenje i sprečava nastanak infekcija na povrijeđenoj koži.

NANA POMAŽE KOD STOMAČNIH TEGOBA

Čaj od nane može se koristiti za ublažavanje mučnine. Jednostavno, u ključalu vodu ubacite par suhih listova nane i procijedite nakon pola sata. Svježi listovi nane vam, takođe, mogu pomoći da imate svjež dah.

PERŠUN UBLAŽAVA ALERGIJE

Peršun može pomoći u sprečavanju lučenja histamina, jedinjenja koja izazivaju alergije i polensku groznicu. Dvije kašike osušenog lišća peršuna dodajte u ključalu vodu, sačekajte desetak minuta, procijedite i pijte kao čaj (nemojte ga zaslađivati).

Izvor: Minimagazin.info

Pročitajte još iz rubrike Moj vrt: Biljke koje su otporne iako ih zanemarujete

Začini koje možete uzgajati u kuci ili na balkonu

Smilje – ljekovita i mirisna biljka

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top