Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > 4 koraka za donošenje boljih odluka

4 koraka za donošenje boljih odluka

Dobra vijest glasi da vjerojatno već dobro poznajete sebe i svjesni ste koje vam stvari i situacije izazivaju neugodu i ljutnju, a za koje osjećate da su ispravne. Međutim, kako zaboraviti na sve sitnice koje se događaju, poslušati što vam kaže intuicija i konačno donijeti ispravnu odluku? Evo nekoliko savjeta koji vam u tome mogu pomoći!

  1. Pronađite tiho mjesto za razmišljanje

Pronađite malo vremena za razmišljanje, a zatim odaberite tiho mjesto gdje možete biti sami sa svojim mislima. Razmišljati možete, primjerice, tijekom šetnje, u teretani, tokom dugačke vožnje autobusom ili u vlastitoj kuhinji dok ostali ukućani spavaju. Bitno je da za to vrijeme zaboravite na svu “buku” i jednostavno se posvetite razmišljanju.

  1. Je li ovo pravo vrijeme za donošenje ove odluke?

Događaju li se vam se trenutno i neke druge važne situacije koje zaokupljaju vašu pažnju? Ako je tako, pokušajte biti svjesni činjenice da ćete na stvari gledati kroz leće zbunjenosti i manjka fokusa.

  1. Prepoznajte činjenice koje podupiru vašu odluku

Što kažu činjenice? Ima li za vas smisla ono što pokušavate odlučiti? Pokušajte istražiti jeste li dosljedni sami sebi i ponašate li se onako kako se inače ponašate. Reagujete li drugačije, hoćete li donijeti odluku koju inače ne bi donijeli? Kako ćete se zbog toga osjećati?

  1. Pokušajte zamisliti sve moguće ishode

Tokom vremena provedenog u tišini usredotočite se na emocije koje se javljaju kada zamislite da idete u određenom smjeru (uzmite u obzir i posljedice), a zatim te emocije usporedite s onima koje se javljaju kada zamišljate da idete u drugom smjeru. Obratite pažnju na one odluke zbog kojih se osjećate spokojno, radosno ili sretno, a zatim ih uporedite s odlukama koje su vama izazivaju nemir i uzrujanost. Izaziva li pomisao na određeni ishod u vama paniku? Način na koji doživljavate određeni ishod važan je faktor kada razmišljate o određenoj odluci.

Konačno, budite spremni živjeti sa svojim odlukama. Suočavanje s važnim odlukama izuzetno je stresno – uzmite to u obzir i pazite da vaša očekivanja budu realistična. Zapamtite da niste savršeni, a upravo su “nesavršene odluke” sastavni dio života.

Kreni zdravo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top