Zdravlje

3 važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

U svijetu se prikupe 92 miliona doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje.

1. REDOVNO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

O toj temi napisano je nekoliko radova, a naučno je potvrđeno kako redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezuz faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis, te je kratak ljekarski pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DUŽI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utiče i na njihovo zdravlje.

https://zadovoljna.dnevnik.hr

Povezani članci

Back to top button