Ekonomija

3. Sarajevo TechLab: BH Telecom izdvojio 15 mil. KM za startupe i bolje digitalno društvo

Povodom obilježavanja Dana kompanije, danas je u Convention Centru Hotela Hills, počela 3. Sarajevo TechLab, poslovno-tehnološka konferencija BH Telecoma.

Treći Sarajevo Techlab će predstaviti inovacije i razvojne strategije nekih od najvećih IT kompanija u BiH, čiji predstavnici će biti i sudionici programa konferencije, kao i retrospektivu aktivnosti BH Telecoma u proteklom periodu i važnost uloge telekomunikacija u novoj digitalnoj eri i transformaciji.

Na otvaranju skupa okupljenima se obratio generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman i napomenuo je da se te 1993. godine desila telekomunikacijska deblokada Bosne i Hercegovine.

“BH Telecom je započeo izazovno i uzbudljivo putovanje transformacije u digital service provajdera, u kompaniju koja je sprema odgovoriti svim izazovima savremenog digitalnog doba”, poručio je Kahriman, navodeći podatak da je kompanija ostvarila značajne rezultate ove godine.

“Za  sedam mjeseci ostvareno 17 miliona KM više dobiti u odnosu na prošlu godinu i 12 miliona više od plana. S mjesecom augustom procjenjujemo da ćemo dosegnuti godišnju planiranu dobit. Ponosni smo na sve promjene i projekte koje smo implementirali. Stoga, ove godine očekujemo ukupnu dobit od 70 miliona KM. Sve to činimo kao odgovorna kompanija”, rekao je.

Objavljen javni poziv

Najavio je da će u naredne tri godine biti osigurano 15 miliona KM za startupe čime nastoje postati najveći accelerator u BiH kada su u pitanju inovacije i kreativna rješenja.

“Prethodnih godina smo istraživali potencijal tržišta, start-upa, kreativnih ideja i inovacija u BiH i danas smo s ponosom objavili javni poziv za sve kompanije, startupe, univerzitete…To bi trebao biti poticaj svim mladim ljudima koji imaju specifična znanja i ekspertize u korištenju naprednih tehnologija kako bi se kreiralo novo bolje digitalno društvo.

Konferenciju je svečano otvorenom proglasio premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je BH Telecom lider na telekomunikacijskom tržištu, koji prepoznaje moć inovacija te globalne trendove u IT industriji.

“BH Telecom podržava nove inovativne ideje s posebnim naglaskom na mlade. Pomoću toga će se razviti poslovne ideje i pronaći korisnici za inovativne ideje. IT sektor je najbrži rastući sektor u FBiH i to je i Vlada prepoznala kao stratešku granu razvoja”, kazao je Novalić i poželio BH Telecomu da postane najveći accelerator za inovacije, ako to, kako je rekao, već sada nisu.

Na otvaranju konferencije obratio se i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, naglašavajući da je BH Telecom jedna od najuspješnijih domaćih kompanija i da predstavlja primjer uspješnog poslovanja te istovremeno pruža podršku inovacijama i ubrzanom razvoju u BiH.

“Vlada Federacije BiH daje podršku  procesima digitalizacije i razvoja IT-a“, poručio je Lasić.

Inovacije u digitalnoj eri u fokusu konferencije

Inače, kompanija je 2019. godine prvi put organizirala poslovno tehnološku konferenciju na kojoj je bilo više od 400 učesnika. Tada se razgovaralo o temi digitalne transformacije iz tradicionalnog komunikacijskog provajdera u digitalni servisni provajder.

Druga konferencija organizirana je prošle godine u hibridnom formatu zbog ograničenja postavljenih u cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa.

Ovogodišnja, treća takva konferencija, u fokusu ima inovacije. Prisustvuje joj oko 150 učesnika, a više od 15 govornika bit će na dva tematska panela koji će biti fokusirani na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

Prvi panel vezan je za globalne trendove u inovacijama u informacijsko-komunikacijskoj industriji (ICT), dok je drugi panel vezan za načine ubrzavanja inovacija.

Konferencija se održava pod sloganom #powerofinnovation i šalje jasnu poruku podrške inovacijama i ubrzanom razvoju i procesu digitalizacije u BiH, a što će potvrditi eminentni sudionici i panelisti, među kojima je i Mate Rimac, poznati inovator i poduzetnik.

Konferencija se može pratiti i putem live streama.

akta.ba

Povezani članci

Back to top button