Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Zašto je toliko važno aktivno učešće oca u odgajanju djece?

Zašto je toliko važno aktivno učešće oca u odgajanju djece?

 Tri su glavna razloga za to:

1. To je dobro za djecu – U toku dugogodišnjih ispitivanja, naučnici su došli do saznanja da djeca kojim se intenzivno bave i očevi postižu bolji uspjeh u školi od one djece kod koje su glavni odgojni utjecaj imale samo majke (ovdje se ne misli na samohrane roditelje). Takođe, djeca kod kojih su očevi učestvovali u njihovom podizanju imaju često više smisla za humor, imaju veći stepen unutrašnjeg zadovoljstva, više vjeruju u sebe i motiviranija su za učenje. Isto tako, i dječacima i djevojčicama potrebna su oba modela ponašanja u procesu formiranju njegovog identiteta.

2. To je dobro za očeve – naučni pokazatelji govore da su muškarci koji se aktivno bave ulogom oca sretniji u braku i uspješniji na poslu. Očinstvo mijenja način na koji muškarac razmišlja o sebi samom kao i o sopstvenom sistemu vrijednosti i u određivanju prioriteta. Ono što je veoma bitno je da očevi uz svoju djecu mogu puno toga naučiti i uz njih se razviti kao ličnosti.

3. To je dobro za mame – Pitanje podjele rada najčešći su uzroci stresa u braku, a što više podrške majka dobija od partnera, to je sretnija i sposobnija da obavlja neophodne poslove i roditeljske obaveze. Muškarci, čije su partnerice sretnije u braku, i sami su sretniji. A muškarci koji su srteniji u braku u pravilu se više bave djetetom. Biti otac jedinstvena je privilegija. Učestvovati u odgajanju i podizanju novog ljudskog bića jedan je od najvećih izazova za svakog čovjeka.

Tradicionalna shvatanja još uvijek odgoj djece povezuju gotovo isključivo sa ulogom majke, posebno kada se radi o bebama i maloj djeci. Uloga očeva je bila i još uvijek je zanemarena, mada mnoga istraživanja ukazuju na višestruki značaj i potrebu uključivanja oca u odgajanju djece od samog rođenja.

Usaglašena partnerska briga i odgoj u velikoj su mjeri osnova za formiranje zdravog i sretnog djeteta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top