Vijesti iz zemlje

24. godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika: Porodice neće odustati od zahtjeva da zločinci odgovaraju

Porodice žrtava i gosti posjetili su Osnovnu školu “Ljutica Bogdan“ koja je do rata nosila ime Miladina Radojevića, a tokom rata bila pretvorena u logor. Organizovana je i posjeta logoru Barutni magacin, te lokacijama masovnih grobnica na Rogoju, Mehkim brdima, tunelima Miljevina, te Tuzlakovoj štali u selu Ratine.   U organizaciji Udruženja porodica nestalih osoba “Istina – Kalinovik 92“ danas je u Kalinoviku obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti u ovom, ali i susjednim mjestima, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice žrtava i gosti posjetili su Osnovnu školu “Ljutica Bogdan“ koja je do rata nosila ime Miladina Radojevića, a tokom rata bila pretvorena u logor. Organizovana je i posjeta logoru Barutni magacin, te lokacijama masovnih grobnica na Rogoju, Mehkim brdima, tunelima Miljevina, te Tuzlakovoj štali u selu Ratine.

Fatiha za ubijene i cvijeće na mjestima njihovog stradanja, uz zavjet da se od potrage za nestalima i od kažnjavanja zločinaca neće odustati.

Naime, 1992. godine na prostoru Kalinovika nad bošnjačkim narodom počinjeni su najteži oblici ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

Bio je to organizovani zločinački poduhvat, rekao je Samir Vranović, predsjednik Udruženja “Istina Kalinovik 92“.

“Bolna je činjenica da se u redovima srpskog naroda, s kojim smo do 1992. u Kalinoviku živjeli u miru i slozi, dobrim komšijskim odnosima našli ideolozi i izvršioci ubistva nad članovima naših porodica, čija je jedina krivica bila njihova pripadnost bošnjačkom narodu. Pitamo se da li ima pravde na ovom svijetu. Da ima potpune pravde na ovom svijetu počinitelji ovih zlodjela već bi se suočili sa sudom i ostatak života proveli u zatvoru“, poručio je Vranović.

Do sada je za zločine na prostoru Kalinovika osuđeno desetak zločinaca, neka suđenja su u toku, ali u Udruženju “Istina- kalinovik 92” izražavaju nezadovoljstvo da su svi oni dobili ukupno 68 godina zatvora.

“Ovo je prilika da se sjetimo svih nedužnih, ubijenih u BiH. Ovo je prilika da javno kažemo da ti ljudi nisu bili krivi nikome nizašto, da su mučeni, silovani, ubijani samo zato što pripadaju drugom narodu i što su smatral da je BiH njihova jedina domovina“ istakao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Kalinovika prisustvovali su i predstavnici federalnih i međunarodnih institucija, vrha Islamske zajednice u BiH i drugi gosti.

Lokalnim vlastima upućen je apel da prestanu sa opstrukcijama Udruženja “Istina-Kalinovik 92“ u njegovim planovima da obilježi mjesta masovnog stradanja Bošnjaka, a na mjestu nekadašnje Tuzlakove štale otkrivena je prva ploča u znak sjećanja na 24 civila koja su tu strijeljana i u štali zapaljena.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button