Kultura i tradicija

135 godina Zemaljskog muzeja BiH: Po prvi put depoi biblioteke Muzeja otvoreni za javnost

Povodom obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, biblioteka Zemaljskog muzeja danas je po prvi put javnosti otvorila svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond.

Biblioteka Zemaljskog muzeja je počela sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima je trenutno.

– Ovdje se čuva veoma bogat i višestoljetni fond čiji sadržaj uglavnom pripada onim naučnim oblastima koje se izučavaju u Zemaljskom muzeju. Povodom obilježavanja današnjeg dana odlučili smo otvoriti biblioteku i pokazati depoe u dva termina, od 10.00 do 11.00 i od 18.00 do 19.00 sati – kazala je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice Saliha Alijagić, voditeljica biblioteke Zemaljskog muzeja.

Istakla je kako je biblioteka organizovana kao specijalna naučna, sa približno 400.000 svezaka publikacija, a građa koju posjeduje je sistematski prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije.

– Imamo veoma raritetne zbirke koje se čuvaju u posebnim uslovima u našoj kasi pod optimalnom vlagom i svjetlošću. To su naši ex librisi, stari i do 500 godina – istakla je Alijagić.

1.JPG - 135 godina ZMBiH: Po prvi put za javnost otvoreni depoi biblioteke Muzeja
Alijagić: Biblioteka ima raritetne zbirke čuvane u posebnim uslovima

U sklopu Dana otvorenih vrata Biblioteke, upriličena je i bibliotečka izložba o “Glasniku Zemaljskog muzeja”, najstarijem naučnom časopisu u Bosni i Hercegovini o kojem su govorili prof. dr. Dalibor Ballian i dr. Dražen Kotrošan.

U toku dana će još biti otvorena izložba “Before It’s Gone” postavljena u saradnji sa Academy VII, a potom će u jednom terminu biti izložena Sarajevska hagada.

Također, bit će predstavljeni i “Glasnik ZMBiH – Sveska za Etnologiju broj 51” i studija “Sevdalinka, od prve vijesti do savremenih pjevača” uz prigodan muzički program. (Preporod.info)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button