Vijesti iz zemlje

Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom

Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine. Ustanovljen je na prijedlog tadašnje studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države te je bila nestašica hrane, struje, plina, lijekova i vode. Kako bi uštedili vodu, hranu, plin i lijekove, ljudi su od jednom morali postati otporni na grozote rata i počeli su koristili svaki mogući vid dosjetljivosti u toku opsade grada.

“Na fotografiji vidimo improvizovani sistem za umivanje i uzimanje abdesta. Iskorištena kesa i crijevo od infuzije. U pozadini, ako bolje pogledate, stoji ‘svjetlo’ od tanke plinske cijevi s plamenom koji jedva curi”, navedeno je u opisu. Podsjetili su i na ajet “Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?”.

 

Svjetski dan hidžaba obilježava se od 2013. godine na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Khan se odlučila na ovaj potez zato što je u New Yorku, nakon terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button