Dijaspora

1000 klanjača na bajram-namazu u BKC-Frankfurt

U svojoj jubilarnoj petnaestoj godišnjici postojanja, BKC-Frankfurt je dobio do sada najljepši bajramski poklon. Imali smo prilku na bajram namazu ugostiti blizu 1000 vjernika koji su se okupili u našem Centru.

Primjetno je, hvala Allhu dž.š., da iz godine u godinu broj članova u BKC-Frankfurt raste. Taj permanentan porast članstva pogotovo postaje očit u vrijeme iftara odnosno na dan bajrama. S obzirom na veliku posjećenost ovogodišnjih ramazanskih aktivnosti u BKC-Frankfurt očekivalo se da će veliki broj vjernika doći i na bajram namaz. Međutim, da će se dostići magična cifra od 1000 klanjača, premašilo je i najoptimističnija predviđanja i prijatno iznenadilo kompletan organizacioni „BKC-bajram-team“.

U organizaciji i dočeku gostiju za bajram namaz bilo je uključeno 29 osoba koje su se brinule za sigurnost, prilogođavanje prostora kako bi se mogao obaviti namaz, raspoređivanje pristiglih vjernika, te za gostoprimstvo i ugoščavanje. Svaki rasploživi kutak od 600 kvadratnih metara BKC-prostora pretvoren je u mjesto za klanjanje. Osim džamijskog prostora klanjalo se u kafeteriji, kancelariji, hodniku, i u dvorištu.

Bajram namaz je predvodio Munir ef. Hodžić, koji je u svojoj bajramskoj hutbi između ostalog ukazao na tri činjenice oko kojih se zasniva svakodnevnica svakog pojedinca. A to je da uz vjeru u Milostivog Gospodara i dobro djelo, svačiji život dobiva novi smisao. Da trebamo biti bar djelimično svjesni Allahovih dž.š. blagodati prema nama i redovno Mu na njima zahvaljivati. Te da se poslije počinjenog grijeha vratimo Gospodaru uz pokajanje jer je On Milostiv i prima iskrena pokajnja.

Poslije obavljenog bajram namaza, po ustaljenoj praksi u BKC-Frankfurt, slijedilo je „bajramovanje“ tj. čestitanje i prijatno druženje uz kahvu i bogat izbor kolača i poslastica.

Dio bajramske atmosfere u BKC Frankfurt možete pogledati na ovom LINKU!

bkc-frankfurt.de

Povezani članci

Back to top button