Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Znate li koji je najčešći uzrok bračnih problema i sukoba?

Znate li koji je najčešći uzrok bračnih problema i sukoba?

Najčešći uzrok bračnih svađa je – novac! Problemi s novcem, manjak sredstava, dugovi, krediti, rate, režije, kirije, nezaposlenost – sve to dovodi do bračnih svađa i sukoba

Zbog materijalizma možemo postati slijepi za stvarnost. Mislimo da zahvaljujući svom materijalnom bogatstvu možemo biti neovisni od Boga, a zapravo smo bankrotirali kad je riječ o ključnim vrijednostima.

Pokušavajući održati korak s bogatijima od sebe, zaboravljamo Boga i sami proizvodimo stres koji nas pritiska. Zadužujemo se kako bismo održali vanjski izgled, a onda postanemo zabrinuti jer ne možemo otplatiti dugove.

Ljudi danas kažu da ne mogu živjeti ako se ne zaduže, kao da je riječ o bolesti koja u njihov život uvukla bez njihovog dopuštenja. Dugovi i opsjednutost materijalnim uzimaju svoj danak i u našim porodicama.

Fred Smith me je podsjetio da preko 85% sukoba u brakovima uzrokuju nesuglasice vezano za novac. Kada su se on i njegova supruga vjenčali, bili su slični većini drugih parova – svađali su se zbog novca! Tada su postavili sistem koji ih je više od šezdeset godina sačuvao od finansijskih problema – a tada je Fred imao mjesečna primanja od svega 208 dolara. On i žena su odlučili da od svake plate odvoje deset posto za pomaganje siromašnih, a deset posto su odvajali u štednju. Živjeli su od ostatka.

„Moram to kupiti odmah sada!“, bojni je poklič onih koji odbijaju odgoditi vlastito zadovoljstvo. Suštinska definicija pohlepe je – uvjerenje da imam pravo dobiti ono što želim i to istog trenutka kad poželim. Ako saberete nesposobnost odgađanja zadovoljstva s dostupnošću svega što možemo poželjeti i dodate bezbolnu kupovinu pomoću kreditnih kartica, nije čudno što prosječna američka porodica danas na karticama ima više od 9000 dolara duga.

Kad razmišljam o finansijskom teretu pod kojim žive savremene porodice, uopće me ne iznenađuje pod kakvim stresom one žive. Beskonačni pokušaji održavanja lijepog izgleda i vedrine dovode do stresa koji posve uništava naš život. Postajemo licemjeri, jer izvana pokušavamo lijepo izgledati, a iznutra se raspadamo.

Autor: Zig Ziglar

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com